Mâncăruri din Delta Dunării

mâncăruri din delta dunării Delta Dunării reprezintă una dintre marile atracţii turistice ale României.

Delta Dunării reprezintă una dintre marile atracţii turistice ale României. Această destinaţie turistică este preferată de cei care doresc să se relaxeze, departe de zgomotul oraşelor, în liniştea deplină ce caracterizează această împărăţie a apelor şi a păsărilor. 


Din punct de vedere gastronomic, Delta Dunării are o specificitate, deoarece peştele a reprezentat dintotdeauna principla sursă de hrană a locuitorilor ei care, deloc lipsiţi de imaginaţie, sunt în măsură să îl pregătească într-o diversitate culinară de neînchipuit. Carnea de peşte este folosită nu numai pentru tradiţionalul borş pescăresc sau pentru a fi pusă la fript pe plită.


La aperitive pot fi servite chifteluţe sau rondele din carne tocată. Chiftelele se pot obţine din orice fel de peşte, însă este preferat peştele mai mare, cu oase mai mari sau mai puţine, aşa cum este somnul. Tot pe platoul de aperitive, pe lângă salata de icre, putem întâlni plăcinta din carne de peşte şi rondele tăiate dintr-o specialitate care se obţine cu multă muncă şi pentru care este nevoie de dexteritate şi anume ştiuca umplută.


Cel mai la îndemână fel de mâncare este borşul pescăresc, pregătit acasă sau pe un grind, într-un ceaun pus pe pirostrii. Se pun în oală, la fiert, mai întâi peşti mărunţi, evisceraţi, necurăţaţi de solzi, dar bine spălaţi. Zeama astfel obţinută este strecurată, iar apoi sunt adăugate apă şi legume tăiate mărunt, de obicei ceapă, ardei graşi, roşii, orez. 

Când legumele sunt aproape fierte, sunt adăugate şi bucăţi mari de peşte. Se lasă la fiert la foc potrivit, îndepărtându-se în permanenţă spuma. Zeama trebuie acrită spre final, fie cu borş, fie cu roşii, dar cel mai des cu oţet, aşa cum se obişnuieşte în Delta Dunării. Se lasă să mai dea un clocot, se retrage oala de pe foc, se adaugă frunze de pătrunjel, tăiate mărunt. Zeama este servită într-un castron şi, alături, pe un platou, sunt aduse bucăţile de peşte pentru a fi consumate împreună cu mujdei de usturoi.


De multe ori, în Delta Dunării peştele este pregătit pe o tablă încinsă de foc, pe care se presară un strat de sare de 2 ... 3 milimetri grosime. Este vorba de saramură, care se pregăteşte din diferite specii de peşte, unii mai mici, precum biban, caras, roşioară, alţii mai mari, precum plătica, şalăul, somnul sau crapul. Înainte de fi puşi la fript, peştii trebuie curăţaţi de intestine şi de branhii, dar nu şi de solzi în cazul bibanului şi şalăului. 

Se lasă pe plită până se rumenesc, după care bucăţile de peşte sunt întoarse pe partea cealaltă cu grijă, pentru a nu se rupe. Acum sunt îndepărtaţi şi solzii de pe bucăţile de peşte care sunt aşezate apoi într-un vas în care se toarnă apă fierbinte, atât cât să le acopere. Pentru condimentare, în saramură poate fi adăugat ardei iute sau usturoi, tăiat în feliuţe subţiri, frunze de pătrunjel, tocate mărunt, cimbru şi busuioc, bucăţi de roşie. Saramura de peşte este servită caldă, cu mămăligă şi cu un pahar de vin alb, sec sau demisec, bine răcit.



www.rri.ro
Publicat: 2019-08-16 13:12:00
Vizualizari: 1362
TiparesteTipareste