Prognoza BNR privind inflaţia

prognoza bnr privind inflaţia Banca Naţională a României a păstrat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,4 procente pentru sfârşitul anului viitor.

Banca Naţională a României a păstrat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,4 procente pentru sfârşitul anului viitor. Cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu a salutat faptul că guvernul încearcă să ţină deficitul bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut. Inflaţia de bază continuă să crească, iar cifra anuală a indicelui preţurilor de consum se va situa la valori de peste 3,5%, adică în afara intervalului ţintit de către BNR până la finele anului, după care va reveni treptat în interval, a precizat Mugur Isărescu. El a explicat că cei doi factori principali care pun presiune pe creşterea preţurilor sunt majorările salariale şi acumularea excesului de cerere, iar Banca Centrală va acţiona în direcţia descurajării acestora, însă fără a afecta creditarea. Guvernatorul BNR a mai spus că inflaţia de bază s-a accelerat în iunie, rata anuală a inflaţiei coborând la 3,84%. 


Mugur Isărescu: "Avem această problemă de fond, este în domeniul nostru, al politicii monetare şi anume, faptul că inflaţia de bază a accelerat în contextul acumulării presiunilor pe partea cererii şi a costurilor companiilor. E clar că preţurile sunt împinse în sus de o cerere în exces şi, din păcate, avem şi pe partea costurilor, în special a costurilor salariale, tot împingerea preţurilor în sus." În paralel, şi activitatea economică s-a intensificat. A fost o evoluţie relativ surprinzătoare, a menţionat guvernatorul, în condiţiile în care consumul final total este componenta care ridică activitatea economică. Pe de altă parte trebuie ca şi celelalte autorităţi ale statului să adopte măsuri pentru reducerea deficitelor de cont curent şi fiscal bugetar, afirmă şeful Băncii Centrale, iar abordarea Ministerului de Finanţe de a urmări şi după rectificare o ţintă de deficit bugetar uşor sub cea de anul trecut este cea adecvată


Mugur Isărescu:  "Salut această hotărâre a guvernului de a menţine deficitul în 2,75%, alminteri bugetul însă chiar rectificat este tensionat. Ponderea cheltuielilor cu salarii, cu pensii peste 70% nu prea ai câmp de manevră acolo să mai dai la investiţii. Pe partea de venituri avem o problema şi mai mare. A fost o întrecere în reduceri de impozite în România. S-au întrecut şi stânga şi dreapta, şi dreapta şi stânga că reduce mai mult şi avem acum un nivel al veniturilor fiscale sub 27%." În opinia sa, abordarea potrivită este aceea de a stopa adâncirea deficitelor şi de a ajusta treptat aceste dezechilibre. Principalele elemente care îşi  pun amprenta pe evoluţia inflaţiei sunt legate de politica fiscală şi de venituri, de deficitul contului curent, de impactul noului indice pe baza căruia se calculează dobânzile la împrumuturi, dar şi o serie de factori externi.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-09 11:33:00
Vizualizari: 756
TiparesteTipareste