Retrospectiva săptămânii 04.08. - 10.08.2019

retrospectiva săptămânii 04.08. - 10.08.2019 Sumar: Ancheta privind crimele de la Caracal continuă / Rectificare bugetară amânată / Întâlnire Iohannis - Trump la Casa Albă

Ancheta privind crimele de la Caracal continuă

Anchetatorii români au continuat şi în această săptămână verificările la locuinţa din Caracal a lui Gheorghe Dincă, care a declarat, după ce a fost reţinut în urmă cu două săptămâni, că a omorât două adolescente de 15 şi 18 ani. De asemenea, a avut loc audierea mai multor persoane şi s-au efectuat percheziţii informatice asupra unor medii de stocare. O serie nepermisă de sincope în acţiunea autorităţilor în cazul de la Caracal a condus, deja, la demiteri sau demisii la nivel înalt. Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a solicitat Inspecţiei Judiciare să facă verificări la DIICOT şi la parchetele de pe lângă judecătorii şi tribunale. Este vizat modul de instrumentare a dosarelor penale ce au ca obiect traficul de persoane şi de minori, precum şi infracţiunile de lipsire de libertate şi omor, investigate în contextul sesizărilor privind dispariţiile de persoane.


În context, secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a anunţat, miercuri, mai multe măsuri de reformare a serviciului de urgenţă 112. Într-o declaraţie de presă, el a precizat că pe termen scurt trebuie să fie îmbunătăţită legislaţia, iar pe termen mediu şi lung se va urmări formarea de specialişti în sistemul 112 şi înmulţirea centrelor din ţară pentru pregătirea acestora. Pe de altă parte, premierul Viorica Dancilă a anunţat toleranță zero pentru lipsa de umanitate și de respect față de cetățean şi a declarat că executivul va da o ordonanță de urgență pentru înăsprirea pedepselor, inclusiv închisoare pe viaţă, pentru criminali, violatori și pedofili. La rândul său, ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, a spus că şi-a propus reforma ministerului pe care îl conduce şi a promis că va face tot ce ii stă în putinţă pentru a combate criminalitatea în România. Executivul a analizat, în primă lectură, proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute. Proiectul prevede posibilitatea ca persoana dispărută să fie localizată fără deschiderea unui dosar penal în prealabil şi înfiinţarea, în cadrul Poliţiei, a unităţii centrale "Persoane dispărute" şi a dispeceratului de urgenţă "Dispariţie minori".


Rectificare bugetară amânată

Guvernul de la Bucureşti a amânat prima rectificare bugetară din acest an. Aceasta cuprinde diminuări la Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Agricultură, Cercetare, Educaţie şi la Secretariatul General al Guvernului. Bani în plus vor primi Ministerul Finanţelor - dintre aceştia o mare parte o reprezintă contribuţia României la bugetul UE, Ministerul Mediului, al Muncii, SRI, precum şi Ministerul Dezvoltării Regionale. De asemenea, proiectul "Rectificării bugetare" asigură sumele necesare pentru pensii şi salarii, dar şi sumele pentru finalizarea procesului de restituire a taxei speciale şi a taxei de poluare pentru autoturisme şi autovehicule. Opoziţia reclamă tăierile de la domeniile cheie şi scăderea fondurilor pentru investiţii. Mai multe asociaţii, coaliţii şi sindicate se arată, de asemenea, nemulţumite de proiectul de rectificare bugetară. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine, însă, că rectificarea bugetară nu presupune tăieri de fonduri de la ministere şi că rectificarea va fi una pozitivă. 


Pe de altă parte, Banca Naţională a României a păstrat la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,4 procente pentru sfârşitul anului viitor. Cu ocazia prezentării Raportului trimestrial asupra inflaţiei, guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu a explicat că cei doi factori principali care pun presiune pe creşterea preţurilor sunt majorările salariale şi acumularea excesului de cerere, şi că Banca Centrală va acţiona în direcţia descurajării acestora, însă atât cât este posibil fără a afecta creditarea. Pe de altă parte trebuie ca şi celelalte autorităţi ale statului să adopte măsuri pentru reducerea deficitelor de cont curent şi fiscal bugetar, a mai spus şeful Băncii Centrale. Mugur Isărescu a mai declarat că abordarea potrivită este aceea de a stopa adâncirea deficitelor şi de a ajusta treptat aceste dezechilibre.


Întâlnire Iohannis - Trump la Casa Albă

Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit, pe 20 august, la Casa Albă, de preşedintele american, Donald Trump - s-a anunţat, marţi, la Bucureşti şi Washington. În comunicatul Casei Albe se arată că preşedintele Donald Trump este încântat să sărbătorească alături de omologul român împlinirea a 30 de ani de la căderea comunismului în România şi 15 ani de când ţara este membră a NATO. Partea americană menţionează că cei doi lideri vor analiza modalităţile de a răspunde cât mai bine la provocările de securitate pentru România şi Statele Unite, dar şi căile prin care pot fi dezvoltate parteneriate benefice ambelor părţi în domeniul comerţului şi energiei. Un comunicat al Preşedinţiei Române arată că Donald Trump şi Klaus Iohannis au programate discuţii despre întărirea şi dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv în materie de securitate şi economie. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis va evidenţia şi cu această ocazie că România va continua să fie un partener strategic solid şi un aliat responsabil şi de încredere al Statelor Unite. Şeful statului va arăta la Washington că una dintre priorităţile politicii externe a României este consolidarea relaţiei transatlantice şi a securităţii spaţiului euroatlantic. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-10 12:05:00
Vizualizari: 1113
TiparesteTipareste