Jurnal românesc - 13.08.2019

jurnal românesc - 13.08.2019 14.510 români s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro până luni, informează Autoritatea Electorală Permanentă.

14.510 români s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro până luni, informează Autoritatea Electorală Permanentă. Instituţia precizează că, în această perioadă, a crescut numărul accesărilor votului prin corespondenţă şi reiterează îndemnul adresat românilor din diaspora de a opta pentru această procedură simplă şi sigură, care permite evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare şi anularea costurilor deplasării la urne. Pentru a putea vota prin corespondenţă, românii cu drept de vot din străinătate trebuie să completeze online un formular pe portalul votstrainatate.ro căruia să-i ataşeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile statului gazdă. AEP atrage atenţia că înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu şi că orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Cei care au întrebări şi sesizări legate de procedura de preînregistrare şi înscriere le pot adresa prin email la adresa  contact@votstrainatate.ro.


Circa 1.500 de turişti, printre care zeci de români, sunt blocaţi, de câteva zile, pe insula grecească Samothraki, după ce feribotul care asigura legătura cu continentul s-a defectat. Alte vapoare trimise să ajute la evacuare, cu excepţia a două vase mai mici, nu au putut ancora în portul de pe insulă din cauza faptului că acesta este prea mic, iar vântul era puternic şi marea agitată. Situația s-a înrăutăţit odată cu izbucnirea unor incendii de vegetație, în apropierea portului. Oamenii se plâng că au rămas fără bani, fără mâncare şi nu au unde să stea pe insulă, întrucât locurile de cazare sunt pline. Primăria locală a pus la dispoziţia turiştilor câteva clădiri ale municipalității, însă mulţi au preferat să doarmă în maşini sau în apropierea portului în speranţa că vor fi printre primii care se vor îmbarca atunci când un nou feribot va ancora. Presa elenă scrie că o nouă navă ar urma să ajungă în Samothraki pe 14 august. Ministerul român de Externe a transmis o atenționare de călătorie pentru Grecia încă de săptămâna trecută.


Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, a declarat, în deschiderea lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că este nevoie de elaborarea unei strategii naţionale pentru asigurarea dreptului constituţional la identitate naţională şi la exercitarea libertăţilor fundamentale ale românilor din localităţile în care aceştia sunt minoritari. El a mai spus că este necesară şi o strategie de dezvoltare economică pentru zona Covasna-Harghita, ca modalitate "de estompare a asperităţilor interetnice". Totodată, consilierul prezidenţial Sandra Pralong le-a transmis celor prezenţi mesajul preşedintelui Klaus Iohannis în care a subliniat faptul că statul român trebuie să fie mai atent cu nevoile pe care le au aceştia în ţările în care trăiesc. Reprezentantul Guvernului secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Pugna a afirmat că Executivul şi Preşedinţia trebuie "să-şi dea mâna" pentru a veni în sprijinul românilor din afara graniţelor, dar şi al celor din Harghita şi Covasna. El a amintit de ordonanţa de Guvern prin care s-a hotărât alocarea anuală a 4 milioane de euro bisericilor din diaspora. A 17-a ediţie a Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului se desfăşoară în perioada 12-17 august şi are ca temă centrală "România şi românii de pretutindeni, la un an de la Centenarul Marii Uniri".


Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu, se întâlneşte în aceste zile cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Vancouver, Canada, cu care discută despre posibilitatea finanţării unor proiecte de interes bilateral între firme, companii şi persoane fizice, atât din Canada, cât şi din România/Uniunea Europeană. La întâlnire, care are loc la sediul social al Bisericii "Sfânta Treime" din New Westminster, participă şi consulul general al României la Vancouver, Ovidiu Grecea. Conform ultimului recensământ din 2016, în Canada trăiesc peste 238.000 români. Consulatul României la Vancouver deserveşte provinciile Alberta, British Columbia şi Saskatchewan, în care trăiesc peste 95.600 de români.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-13 11:08:00
Vizualizari: 621
TiparesteTipareste