Români în lume - 14.08.2019

români în lume - 14.08.2019 Expoziția de artă contemporană "101 Livres Ardoises" - "101 cărți-ardezie" a artistei Wanda Mihuleac, va fi găzduită de Teatrul din Liège, în perioada 8-31 octombrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA România.

Proiectul de artă contemporană "URS GEEST", al românului Casper Fitzhue şi belgianului Bart van Dijck, va fi prezentat în perioada 6 octombrie - 12 decembrie în cadrul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA 2019, coordonat de Institutul Cultural Român, la care România are statut de invitat de onoare. Vernisajul va avea loc pe 5 octombrie 2019, la galeria de artă contemporană CIAP din Hasselt, Belgia. 

Mai multe săli ale galeriei vor fi amenajate astfel încât să semnifice somnul ursului, hibernarea și trezirea, iar un film documentar va expune aventura celor doi artişti. Expoziţia va fi precedată de un spectacol al artiştilor care vor interacţiona cu localnicii din Hasselt. Aceştia vor bate din uşă în uşă, îi vor invita la eveniment și le vor oferi o băutură numită jenever, dintr-o ploscă pe care o vor confecţiona plecând de la modele tradiţionale româneşti de vase din lut care se folosesc în anumite zone din România. 

Jenever-ul, un fel de ţuică, este făcută în Hasselt şi "infuzată cu rădăcini şi plante pe care ursul le consumă când se trezeşte din hibernare", a explicat Casper Fitzhue. Cei doi artişti combină astfel tradiţii locale belgiene şi româneşti. Festivalul EUROPALIA este organizat o dată la doi ani, în Belgia, Franța, Olanda, Luxemburg, Germania şi Marea Britanie, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei. A 27 a ediţie a Festivalului se desfăşoară între octombrie 2019 - februarie 2020, perioadă în care România prezintă peste 250 de evenimente.


Expoziția de artă contemporană "101 Livres Ardoises"  - "101 cărți-ardezie" a artistei Wanda Mihuleac, va fi găzduită de Teatrul din Liège, în perioada 8-31 octombrie 2019, în cadrul Festivalului EUROPALIA România. Manifestarea, un demers artistic de explorare a semnificațiilor pe care forma, materia, textura și cromatica suportului le conferă textului, prezintă, sub forma unor instalații, 101 lucrări - cărți-obiect sau obiecte-carte - care au fost create de Wanda Mihuleac de-a lungul a șapte ani, în urma întâlnirii artistei cu 101 poeți, artiști și muzicieni francofoni cu care a colaborat în cadrul acestui experiment colectiv. 

ICR transmite că aceste poeme vizuale sunt scrise cu cerneală albă pe suport negru - hârtie, carton, oglindă, sticlă, obiecte diverse, pe care artista le-a ales pentru a transmite un mesaj, o stare, o invitație la citirea a unui vers sau a unui fragment dintr-o partitură. Din colecție fac parte cărți-tăblițe, cărți-șezlong, cărți-panglică, cărți-bumerang, cărți-sticlă, cărți-cutie, obiecte de artă care se află la granița dintre poezie și arta vizuală. Curatorul expoziției este scenografa Andra Badulesco Vișniec. Cu prilejul vernisajului va fi lansat în Belgia şi albumul "101 Livres Ardoises" apărut în 2017 prin programul Publishing Romania, derulat de Centrul Cărții din cadrul ICR.


Ansamblul SoNoRo va deschide a 27-a ediție a Festivalului EUROPALIA cu concertul "Romanian Rhapsody", la 1 octombrie, pe scena de la BOZAR, din Bruxelles, în prezenţa reprezentanţilor Familei Regale a Belgiei, ai Preşedinţiei şi Guvernului României, a personalităților diplomatice şi a presei de specialitate. Institutul Cultural Român, coordonatorul evenimentului, anunţă că SoNoRo a fost ales să deschidă EUROPALIA pentru că este cel mai cunoscut festival de muzică de cameră din România, o instituție în sine, care are parteneriate cu cei mai prestigioși artiști ai lumii. 

Pe scena de la BOZAR vor urca violonistul Răzvan Popovici, inițiatorul proiectului SoNoRo și al festivalului cu același nume, pianista Diana Ketler, directorul artistic al Festivalului SoNoRo, violoncelistul Valentin Răduțiu, și violonistul Erik Schumann. Răzvan Popovici spune că programul muzical al proiectului "Romanian Rhapsody" va cuprinde Rapsodia Nr. 1 a lui George Enescu, renumitele "Trois Gnossiennes" pentru violoncel și pian ale lui Érik Satie,, Nocturna "Ville d'Avrayen" a lui Enescu şi celebrele dansuri populare românești pentru vioară și pian ale lui Béla Bartók.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-14 11:18:00
Vizualizari: 859
TiparesteTipareste