Români în lume - 15.08.2019

români în lume - 15.08.2019 Numeroşi cineaşti români participă la Festivalul de Film de la Sarajevo organizat în perioada 16-23 august.

Cea de-a XXVII-a ediție a Festivalului EUROPALIA, cea mai importantă manifestare culturală din Belgia, e dedicată României, țară invitată de onoare, şi se desfășoară între 2 octombrie 2019 şi 2 februarie 2020. Cu acest prilej, la 30 de ani de la Revoluția din 1989, Institutul Cultural Român, coordonatorul participării României la eveniment, prezintă proiectul iniţiat de criticul de film Andrei Tănăsescu, "Videogramele unei națiuni". Acesta reuneşte peste 90 de producţii ale cinematografiei româneşti care evidențiază momente importante ale tranziției sociale și culturale din România ultimelor opt decenii. Programul se deschide oficial pe 8 decembrie 2019, la centrul de arte frumoase BOZAR din Bruxelles, cu proiecția filmului mut Manasse (1925), regizat de românul Jean Mihail. 

Pe lângă proiecțiile din trei orașe belgiene - Bruxelles, Gent și Strombeek, precum şi din capitala olandeză, Amsterdam, în cadrul Europalia România vor fi organizate trei sesiuni de masterclass la BOZAR, susținute de regizorii Andrei Ujică, Adina Pintilie și Radu Jude, o expoziție de afișe, un program educațional dedicat studenților și masteranzilor de la Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound (RITCS School of Arts) și INSAS (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle et des Techniques de Diffusion) din Bruxelles, o sesiune de discuții despre cinematografia românească la EYE Filmmuseum din Amsterdam, dar și lansarea unui volum de eseuri despre cinematografia românească, coordonat de Irina Trocan, în curs de apariție la Editura ICR. 

Tot cu ocazia EUROPALIA, o expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi (1876-1957) va fi deschisă în premieră la Bruxelles, la BOZAR, între 2 octombrie 2019 şi 12 ianuarie 2020. Vor fi prezentate lucrări ale sculptorului de talie mondială aflate în muzee şi colecţii private din întreaga lume, inclusiv: Muză dormind, Sărutul sau Leda. Pentru prima oară, opere ale artistului român vor fi expuse alături de lucrări ale lui Auguste Rodin, în al cărui atelier Brâncuşi a lucrat. Expoziţia de la Bruxelles e îngrijită de Doina Lemny, specialistă în opera lui Brâncuşi, originară din Focşani, care trăieşte de peste 20 de ani la Paris. Doctor in istoria artei, Lemny e muzeograf-cercetător la Centrul Pompidou şi se ocupă de Atelierul Brâncuşi.


Numeroşi cineaşti români participă la Festivalul de Film de la Sarajevo organizat în perioada 16-23 august. Sub motto-ul "Sarajevo monamour", evenimentul prezintă 11 producţii şi coproducţii cinematografice româneşti, dintre care 9 sunt incluse în programul competițional. La secţiunea Filme documentare, la Multiplex Cinema City, rulează, pe 18 august, Grădina Sovietică (regia Dragoș Turea; coproducţie Moldova, România), iar pe 19 august, Fata de aur (regia Denisa Morariu-Tamas, Adrian Robe), în timp ce la secţiunea Film studenţesc, la Art Cinema Kriterion, pe 17 şi 20 august, e difuzat Dumnezeu Mama (regia Mihai Ghiță). 

Mai mulţi invitaţi din lumea filmului din România participă la programele dedicate industriei cinematografice: CineLink, Docu Rough Cut Boutique şi Talents Sarajevo. Regizorul Cristi Puiu va lua parte la "Directors Summit" al Talents Sarajevo, iar Irina Margareta Nistor va susţine workshop-uri în cadrul secţiunii dedicate tinerelor talente.


Expoziția "Colour Fields Radu Comşa & Simion Cernica" e în desfăşurare până pe 9 septembrie la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta. Criticul de artă Maria Rus-Bojan, care trăieşte în Olanda, este curatorul acestei manifestări, care explorează noul val de pictură abstractă în arta contemporană românească. Radu Comșa s-a născut la Sibiu şi a urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Artistul a expus în diferite galerii și instituții de artă din țară și din străinătate. Simion Cernica s-a născut la București, iar în prezent lucrează și trăiește în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles. Lucrările sale, prezentate în galerii şi muzee din ţară şi de peste hotare, investigheză istoria recentă și tendințele socio-politice și culturale actuale.



www.rri.ro
Publicat: 2019-08-15 11:18:00
Vizualizari: 805
TiparesteTipareste