Tragedie în alpinismul românesc

tragedie în alpinismul românesc Legendarul alpinist român Zsolt Torok, a murit la vârsta de 45 de ani în urma unui accident suferit în timpul unei escaladări în Munţii Făgăraş.

Zsolt Török, unul din cei mai cunoscuți alpiniști români, a fost găsit decedat, weekendul trecut, de salvamontişti. După ce a cucerit cei mai înalţi şi mai periculoşi munţi din lume, de la Anzii Cordilieri şi Alpi şi până la Himalaya, ajungând la peste 7.000 de metri altitudine, acolo unde omul se întâlneşte, la propriu, cu cerul, el şi-a găsit sfârşitul acasă, pe Vârful Negoiu, al doilea ca înălţime din Carpaţii României, dar care nu măsoară decât 2.535 de metri.

 

El plecase de câteva zile, singur, pe munte, într-o escaladă în munții Făgăraş. Sîmbătă, soţia lui Zsolt Török a anunţat dispariţia sa, după ce un alt grup de alpinişti i-ar fi găsit lucrurile într-un refugiu de pe munte. Căutările au început imediat şi în acţiune au fost implicaţi salvamontişti şi jandarmi din judeţele Sibiu şi Argeş, dar şi un elicopter al Ministerului de Interne. Bărbatul a fost găsit mort câteva ore mai târziu. Potrivit salvatorilor montani, el ar fi alunecat între stânci, unde şi-a găsit sfârşitul.  Zona în care se afla este foarte instabilă și puțin frecventată de alpiniști. În plus, în zilele anterioare a plouat foarte mult, iar stancile erau umede.

 

Cei care au ajuns în prăpastia în care a căzut Zsolt Torok au afirmat, terifiați, că n-a avut nicio șansă de supravieturie. Nu avea niciun echipament de escaladă pe el, avea doar casca pe cap, a declarat unul dintre salvatorii montani. Cei care l-au cunoscut spun însă că n-ar fi riscat să se aventureze pe trasee dificile fără să se asigure. Pe munte însă, pericolul poate apărea oricând.

 

Zsolt Török este autorul unor impresionante recorduri de ascensiune montană, atât în alpinismul românesc, cât şi în cel mondial. Era considerat unul dintre cei mai buni alpinişti tehnici din România şi vorbea mereu cu pasiune şi însufleţire despre hobby-ul lui. Ultima sa mare expediţie a fost anul trecut, de Centenarul României, când reuşise să amplaseze drapelul naţional la 7.165 de metri altitudine, pe vârful Pumori din Himalaya, identificând, în premieră mondială, un nou traseu spre acest pisc. El vorbea, atunci, despre semnificaţia reuşitei lui:

 

“Am transmis un mesaj scurt de încurajare, ca în momentele grele să se gândească la mine. Este o chestie simbolică, să se gândească cum am depăşit eu şi depăşesc mereu obstacolele şi cum 30 de ani de zile m-am ţinut de această meserie de alpinist profesionist.”

 

Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste acum - se spune în mesajul de condoleanţe transmis de colegii şi prietenii de la Dispeceratul Naţional Salvamont. Şi ministrul interimar de interne, Mihai Fifor, a postat un mesaj pe internet în memoria alpinistului Zsolt Török, care pe 29 septembrie ar fi împlinit 46 de ani.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-19 12:11:00
Vizualizari: 704
TiparesteTipareste