Români în lume - 21.08.2019

români în lume - 21.08.2019 "Dumbrava minunată" de Mihail Sadoveanu va fi prezentată, pe 30 august, în cadrul unui proiect al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia.

"Dumbrava minunată" de Mihail Sadoveanu va fi prezentată, pe 30 august, în cadrul unui proiect al Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Manifestarea va avea loc la sediul Institutului şi este destinată copiilor şi adolescenţilor români şi italieni din regiunea Veneto, cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani, care sunt interesaţi de literatura română. În prima parte a evenimentului, copiii vor citi pasaje semnificative din nuvela "Dumbrava minunată", selectate de profesoara Mihaela Creţan, care predă limbă, cultură şi civilizaţie românească la Institutul Limbii Române. A doua parte a manifestării, va fi dedicată proiecţiei filmului "Dumbrava minunată", realizat în 1980 de Centrul de Producţie Cinematografică Bucureşti - Casa de Filme Unu şi regizat de Gheorghe Naghi. Scenariul peliculei a fost scris de actriţa Draga Olteanu Matei după lucrarea lui Sadoveanu. Iniţiativa culturală este menită să marcheze Ziua Limbii Române, care este serbătorită pe 31 august, împreună cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Regiunea Veneto.


A 17-a ediție a "ProEtnica - Festival Intercultural Sighişoara" se desfășoară în perioada 21 - 25 august, în singura cetate medievală din Europa încă locuită, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO. Programul din acest an propune secţiunile "Salonul Literar", în care scriitori ai minorităţilor naţionale, precum şi autori care scriu despre minorităţi îşi prezintă operele, organizează dezbateri, lecturi, prezentări, expoziții sau lansări de carte, şi "Agora dialogului intercultural", cu prelegeri, mese rotunde, simpozioane, teatru şi expoziții comune de artă cu lucrări ale artiștilor contemporani din rândul minorităților. "ProEtnica" reunește meșteșugari, standuri de prezentare şi include momente de dans și muzică tradiționale, susținute de peste 50 de ansambluri ale minorităţilor naţionale, care pot fi urmărite pe scena amplasată în Piața Cetății. Unul dintre invitaţii de onoare ai Festivalului este actrița Maia Morgenstern, director al teatrului Evreiesc din București. Pe 24 august, ea va urca pe scenă, în calitate de solistă, alături de Bucharest Klezmer Band. O altă atracție a festivalului va fi seara grecească, ce va avea loc pe 22 august, care se va încheia cu un recital susţinut de Ionuţ Galani. "ProEtnica" are drept scop promovarea dialogului intercultural şi a interacţiunii artistice pe plan european.


Sculptura "Middle Way", realizată de artistul român Bogdan Rață, a fost amplasată în zona falezei oraşului port Mîkolaiv, din Ucraina, în cadrul proiectului internațional de artă "Moving Monuments / Monumente în mișcare". La ceremonia de dezvelire a sculpturii au participat ambasadorul României în Ucraina, Cristian-Leon Țurcanu, şi primarul orașului Mîkolaiv, Oleksandr Senkevici. Opera a fost instalată prima dată, în Ucraina, în septembrie 2018, în centrul capitalei Kiev, pe bulevardul Taras Șevcenko. Ambasadorul român a spus că sculptura "Middle Way" simbolizează prietenia și comunicarea, că proiectul "Moving Monuments" se bucură de popularitate în ţara vecină şi că există intenția ca opera de artă să-și continuie călătoria în Ucraina. Proiectul este realizat prin programul Nasui Collection & Gallery la invitația Ambasadei României în Ucraina, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Sculptura "Middle Way" a fost amplasată din 2014 până în 2016 în faţa Saint George's Hall din Liverpool. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare, sculptura a fost plasată în centrul istoric al municipiului, iar în 2017, în contextul împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Portugalia, a fost expusă pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais şi ulterior mutată în fața sălii de concerte Casa da Música din Porto.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-21 11:18:00
Vizualizari: 1029
TiparesteTipareste