Români în lume - 23.08.2019

români în lume - 23.08.2019	Românca Alina Cojocaru va dansa alături de cunoscutul balerin Serghei Polunin în spectacolul "Romeo şi Julieta", regizat de Johan Kobborg, a cărui premieră mondială va avea loc pe 26 august la amfiteatrul Arena di Verona în Italia.

"Ziua Limbii Române" va fi sărbătorită la Cernăuți, în Ucraina, printr-un concert care va avea loc pe 31 august pe scena Filarmonicii de Stat din oraş. Evenimentul, intitulat "România de acasă", este organizat de Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni în parteneriat cu Liga Tineretului Român din regiunea Cernăuți "Junimea". Spectacolul, prezentat de actrița Alexandra Velniciuc, îi va reuni pe Ilie Caraș, Elena Merișoreanu, Ana Ilca Mureșan, Izabela Tomița, Gabriel Popescu, Victoria Costinean şi ansamblurile folclorice "Alunelu" și "Izvoraș". Evenimentul va include și o ceremonie de decernare a diplomelor pentru cadrele didactice care contribuie la conservarea și promovarea limbii și culturii române în regiunea Cernăuți și pentru elevii români care s-au evidențiat prin merite deosebite la studiul limbii române sau materiilor predate în limba română. Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" transmite că acțiunea își propune să contribuie la procesul de conștientizare a românilor din Cernăuți asupra rolului esențial pe care limba română îl joacă în formarea continuă și evoluția comunității de care aparțin.

 

Peste 120 de didactice din România și comunitățile istorice din jurul granițelor se reunesc la Iaşi, în perioada 31 august - 1 septembrie, pentru a participa la "Congresul profesorilor de istorie şi limbă română", manifestare organizată de Platforma Unionistă "Acțiunea 2012". Participanţii vor discuta despre istoria, personalitățile și situația actuală a fiecărei regiuni istorice în parte, despre starea limbii române, regimul școlilor naționale, bisericile comunităților, politica minorităților în statele gazdă precum şi despre politicile lingvistice în statele care administrează aceste regiuni în prezent. Organizatorii anunță că și-au propus ca, la finalul congresului, participanții să reușească să creeze relații profesionale între regiunile pe care le reprezintă, precum și să își asume susținerea unei ore a românilor de pretutindeni pe parcursul primului semestru al anului școlar 2019-2020. Platforma Unionistă "Acțiunea 2012" precizează că proiectul "Ora românilor de pretutindeni" prevede ca profesorii din toate zonele istorice ale României să-şi facă cunoscută existența și importanța pentru celelalte comunități din interiorul şi din afara graniţelor României.

 

Asociația Editorilor din România și Asociația Editorilor din Republica Populară Chineză au semnat un acord de colaborare, cu ocazia participării ţării noastre la a 26-a ediţie a Târgului Internațional de Carte de la Beijing. Documentul reprezintă "un instrument util şi eficient de dinamizare a colaborării în domeniul editorial (…) Semnarea acestui document va deschide canale nebănuite ale cooperarii culturale dintre ţările noastre", a declarat vicepreşedinte ICR, Béla Dan Krizbai. De asemenea, la Pavilionul Naţional au avut loc dezbaterea "Poezia română contemporană", lansarea cărţii "Trezirea dragonului" de Corneliu Zeană, prezentarea "Teatrul românesc contemporan între specific naţional şi căutarea universalităţii" de Horia Gârbea, întâlniri profesionale între editori români şi chinezi, precum şi expoziţia filatelică "România-China, 70 de ani mai târziu". România este prezentă la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing cu peste 600 de titluri şi 40 de scriitori şi edituri. Manifestarea culturală din capitala chineză se încheie pe 25 august.

 

Românca Alina Cojocaru va dansa alături de cunoscutul balerin Serghei Polunin în spectacolul "Romeo şi Julieta", regizat de Johan Kobborg, a cărui premieră mondială va avea loc pe 26 august la amfiteatrul Arena di Verona în Italia. Prim-balerina Alina Cojocaru, una dintre cele mai apreciate balerine la nivel mondial, s-a născut în 1981, la Bucureşti. A studiat la Kiev timp de şapte ani şi s-a perfecţionat la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării bursei Premiului Lausanne. Şase luni mai târziu se întoarce la Kiev, alăturându-se renumitei Companii de Balet, ca prim solist. În 1999 s-a alăturat Companiei Royal Ballet de la Londra, iar la sfârşitul sezonului a fost promovată la rangul de solist. În 2001, Sir Anthony Dowell o promovează la rangul de prim solist, după apariţia sa din spectacolul "Giselle". Vreme de 13 ani a dansat împreună cu Johan Kobborg şi a susţinut spectacole alături de companii renumite din întreaga lume, precum American Ballet Theater, Hamburg Ballet, Tokyo Ballet şi English National Ballet.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-23 11:50:00
Vizualizari: 256
TiparesteTipareste