Români în lume - 26.08.2019

români în lume - 26.08.2019 O companie românească se află, alături de alte 14 firme europene, în finala INNOSTARS AWARDS 2019, una dintre cele mai importante competiţii internaţionale de inovaţie în domeniul sănătăţii.

Pelicula "La Gomera", regizată de Corneliu Porumboiu, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "Cel mai bun lungmetraj internaţional" din cadrul celei de a 92-a ediţii a Galei Premiilor Oscar. Producţia a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a fost selectată în competiția oficială. După Cannes, lungmetrajul a fost selectat la Festivalul Internaţional de Film "New Horizons", la evenimente de profil din La Rochelle, Sydney, Vukovar, Ierusalim, Melbourne, Sarajevo, Varna, Toronto şi la manifestările din Noua Zeelandă şi Muntenegru. În România, "La Gomera" a fost prezentat la Festivalul Internațional de Film Transilvania și la Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul. Lungmetrajul lui Corneliu Porumboiu se află şi pe lista celor 46 de producții eligibile pentru o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film, care vor fi anunțate pe 9 noiembrie şi acordate pe 7 decembrie la Berlin. Cele cinci filme nominalizate la Oscar, la categoria "Cel mai bun lungmetraj internaţional", vor fi anunţate pe 13 ianuarie 2020, iar Gala Premiilor va avea loc pe 9 februarie 2020.


O companie românească se află, alături de alte 14 firme europene, în finala INNOSTARS AWARDS 2019, una dintre cele mai importante competiţii internaţionale de inovaţie în domeniul sănătăţii. Start-up-ul românesc Femyo a creat prima platformă de management digital al sănătăţii din Europa, care îşi propune să reducă rata mortalităţii infantile. Dedicată femeilor însărcinate, aplicația le oferă posibilitatea viitoarelor mămici să adreseze întrebări și să primească sfaturi de la medici la orice oră. Mai mult, aplicația are funcții de monitorizare a greutății și articole utile pentru femeile care așteaptă un copil. Platforma, dezvoltată de Claudia Munteanu și Daniel Stan, se află în faza de testare şi a fost selectată din 116 aplicaţii participante la competiţie. Finalistele au primit 25.000 de euro, acces la un program de consiliere de patru luni și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri în Europa. După programul de patru luni, zece finaliști vor fi selectați pentru a participa la pitch-ul final InnoStars Awards din noiembrie 2019 şi se vor întrece pentru o finanţare suplimentară de 25.000, 15.000 şi respectiv 10.000 de euro.


Documentarul-eseu "The Dead Nation", în regia lui Radu Jude, va fi proiectat pe 29 august la Cinematograful Forum din Białystok, în cadrul Festivalului "Estul Culturii / Altă Dimensiune". Invitatul special al evenimentului va fi istoricul român Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, prezent la Białystok, pentru a susține o prelegere despre film. "The Dead Nation" este un documentar despre uimitoarea colecţie de fotografii realizate de Costică Axinte într-un mic oraş din România anilor '30 şi '40. Coloana sonoră, compusă din fragmente din jurnalul scriitorului şi medicului de origine evreiască Emil Dorian, citite de Radu Jude, şi materialele sonore de propagandă legionară, antonesciană şi comunistă, din Arhiva Naţională de Filme, dezvăluie răspândirea antisemitismului şi fac o descriere a Holocaustului din România. Montajul este semnat de Cătălin Cristuţiu, sound design-ul de Dana Bunescu, iar consilierea tehnică a fost asigurată de Marius Panduru. Filmul a fost realizat cu sprijinul lui Cezar Mario Popescu, cel care a descoperit fotografiile lui Costică Acsinte. Festivalul "Estul Culturii / Altă Dimensiune" se desfăşoară în perioada 29 august - 1 septembrie şi îşi propune să aducă în prim plan bogăția multiculturalității regiunii Podlasie și să promoveze ideea dialogului și toleranței.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-26 11:13:00
Vizualizari: 1007
TiparesteTipareste