Români în lume - 27.08.2019

români în lume - 27.08.2019	Artista viziuală Mirela Trăistaru va reprezenta România în cadrul celei de-a 15 ediţii a Bienalei de artă de la Lyon, în Franţa, scrie site-ul modernism.ro

Prezentarea traducerii în limba chineză a volumului "Istoria Românilor", de Ioan Aurel Pop, vernisajul expoziţiei "Corneliu Baba" şi semnarea acordului de colaborare dintre Asociația Editorilor din România și organizaţia omoloagă din China au fost cele mai importante momente ale participării ţării noastre la cea de-a 26-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Beijing. La standul României, care a fost invitată de onoare a manifestării, au fost expuse peste 600 de titluri și au fost organizate prezentări de carte, conferințe, lecturi, dezbateri, expoziţii, spectacole de teatru, concerte și evenimente culturale conexe. Au fost lansate în limba chineză cărțile "Geniul Inimii" și "Orbita zeului", de Aura Christi, "Vizuina" și "Fericire obligatorie", de Norman Manea, a doua ediție a romanului "Vladia", de Eugen Uricaru și "Mineritul. Încotro?", de Nicolae Bud. Totodată, au fost prezentate cărțile "Trezirea Dragonului", de Corneliu Zeană și "The Banat of Timișoara", de Victor Neumann.

Cu prilejul târgului a fost vernisată expoziţia itinerantă "Corneliu Baba", care cuprinde 60 de lucrări ale marelui artist din 17 muzee naționale din România, din colecții private din țară și străinătate, precum și tablouri din colecția Băncii Comerciale Române. Pavilionul României a găzduit și expoziția filatelică "România - China, 70 de ani mai târziu". Aproximativ 40 de scriitori şi edituri au susţinut participarea ţării noastre la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, care s-a desfăşurat în perioada 21-25 august.

 

Artista viziuală Mirela Trăistaru va reprezenta România în cadrul celei de-a 15 ediţii a Bienalei de artă de la Lyon, în Franţa, scrie site-ul modernism.ro. Vernisajul va avea loc pe 17 septembrie, iar expoziţia este curatoriată de istoricul de artă Christine Athenor. Bienala se va desfăşura până pe 5 ianuarie 2020. Artista va participa, totodată, la o expoziţie româno-coreeană care va fi deschisă pe 28 septembrie la Seul, în Coreea de Sud, eveniment la care va fi prezentă în calitate de curator. 30 de creatori români vor expune în cadrul manifestării din capitala coreeană. Mirela Trăistaru s-a născut la Bistriţa şi a absolvit Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea" din localitate şi Academia de Arte Plastice "Ioan Andeescu" din Cluj. Operele sale fac parte din colecţii private din numeroase ţări europene precum şi din Egipt, India, China, Japonia, Coreea de Sud şi Statele Unite ale Americii.

 

O nouă grădiniță pentru copiii etnicilor români din Ucraina a fost inaugurată la Cernăuţi, a anunţat primarul orașului, Oleksii Kaspruk, citat de Agenția BucPress. Grădiniţa nr. 54, la care vor fi educați peste 100 de copii, va avea patru grupe, dintre care două cu predare în limba română. Reconstrucţia şi dotarea instituţiei de învăţământ s-au realizat din bugetul oraşului şi al statului ucrainean şi a costat peste 16 milioane de grivne, echivalentul a peste 570.000 de euro. Deschiderea grădiniței a fost posibilă datorită eforturilor mediului asociativ românesc, diplomaților români acreditați la Cernăuți și părinților, care au cerut insistent acest lucru. În Cernăuţi exista doar o singură grupă de copii români, la grădinița nr. 1. Potrivit BucPress, conducerea grădiniţei nr. 54 a anunţat că procesul de învățământ va începe pe 2 septembrie.


www.rri.ro
Publicat: 2019-08-27 11:50:00
Vizualizari: 1149
TiparesteTipareste