Priorităţi ale politicii externe româneşti

priorităţi ale politicii externe româneşti România are de îndeplinit în continuare obiective importante - a declarat preşedintele Klaus Iohannis la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

În ziua a doua a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, şefii de misiuni şi consulii generali ai României au fost primiţi de preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a declarat că aderarea la spaţiul Schengen şi la zona euro, atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite, rămân în continuare priorităţi pentru România. Totodată, Klaus Iohannis le-a transmis diplomaţilor că trebuie valorificat capitalul de încredere obţinut de România cu ocazia deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE. 


În discursul său, şeful statului a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA a devenit mai robust şi a dobândit mai multă substanţă şi durabilitate. Declaraţia comună adoptată, săptămâna trecută, la Washington a marcat decisiva aprofundare a Parteneriatului Strategic în domenii esenţiale - a mai spus Klaus Iohannis: "În actualul context internaţional, foarte complex, dimensiunea de securitate şi apărare a Parteneriatului Strategic cu Statele Unite a ajuns la un nivel de excelenţă. Trebuie să acţionăm şi pe viitor pentru consolidarea dialogului politic bilateral, a cooperării militare şi de securitate, pentru creşterea prezenţei investiţionale strategice a SUA în România, mai ales în sectorul energetic, pentru creşterea schimburilor comerciale şi întărirea coordonării în privinţa evoluţiilor regionale şi globale."


Şeful statului le-a sugerat celor prezenţi să le transmită partenerilor ţării că România are o democraţie solidă şi rămâne un aliat credibil şi stabil în orice condiţii. Cât priveşte relaţia cu Republica Moldova vecină (ex-sovietică, majoritar românofonă), aceasta reprezintă o prioritate de prim rang pentru România, a punctat Klaus Iohannis, încurajându-i pe diplomaţii români să acţioneze în continuare pentru a maximiza beneficiile acţiunii UE la Chişinău. Şeful statului a mai arătat că relaţia cu Franţa a atins în ultimul an un nou nivel, iar cea cu Germania este caracterizată de un dinamism susţinut de puternice legături economice, sociale şi umane. 


Totodată, şeful statului a subliniat că după Brexit va fi importantă actualizarea şi aprofundarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie. La finalul zilei, preşedintele României a avut o convorbire telefonică cu prim-ministrul britanic, Boris Johnson. Au fost discutate, în principal, relaţiile bilaterale, precum şi aspecte legate de procesul de retragere a Marii Britanii din UE. Referitor la Brexit, preşedintele României a subliniat că o retragere ordonantă a Regatului Unit din Uniune este atât în interesul Marii Britanii, cât şi al Uniunii. La rândul său, Boris Johnson l-a asigurat pe Klaus Iohannis că protejarea drepturilor cetăţenilor români din Marea Britanie, după Brexit, reprezintă un aspect foarte important pentru Guvernul de la Londra, iar acţiunile autorităţilor britanice vor viza cu prioritate acest obiectiv.   



www.rri.ro
Publicat: 2019-08-28 12:20:00
Vizualizari: 738
TiparesteTipareste