Români în lume - 02.09.2019

români în lume - 02.09.2019	Scriitorul Radu Țuculescu participă, pe 6 septembrie, la Salonul Dunafeszt care se desfăşoară la Budapesta.

Scriitorul Radu Țuculescu participă, pe 6 septembrie, la Salonul Dunafeszt care se desfăşoară la Budapesta. Manifestarea este organizată de Societatea Scriitorilor din Ungaria şi Fundația Lettre, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din capitala ungară, Institutul Goethe și Institutul Cultural Bulgar. Evenimentul va cuprinde lecturi publice, prezentări de carte și reviste, proiecții de film și o expoziție de artă. Radu Țuculescu va vorbi despre cele două romane ale sale apărute în limba maghiară, "Povestirile mamei bătrâne" și "Stalin, cu sapa-nainte", într-un dialog moderat de scriitorul Demény Péter. În cadrul salonului va avea loc şi evenimentul "Un glas au Dunărea și Oltul", care va oferi un bun prilej de discuție despre literatura română contemporană și despre interferențele literaturii maghiare cu cea din România. Radu Țuculescu este prozator, dramaturg, traducător, ziarist și regizor de teatru. A fost distins de-a lungul carierei sale cu numeroase premii la nivel național, iar începând cu 2007 a cunoscut succesul și în afara granițelor. Cărțile sale au mai fost traduse în limbile germană, franceză, italiană, cehă, sârbă, și ivrit.

 

Expoziția de sculptură în sticlă "NEMȚOI" a artistului Ioan Nemțoi este deschisă până pe 6 octombrie la Muzeul Național al Caleștilor din Lisabona. Manifestarea este organizată de Ambasada României în Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona, Ministerul Culturii din Portugalia, Direcția Generală a Patrimoniului Cultural Portughez și Muzeul Național al Caleștilor. Expoziția cuprinde 61 de lucrări care sunt inserate printre exponatele permanente ale muzeului, unul dintre cele mai vizitate din Portugalia. Ioan Nemțoi este unul dintre cei mai bine cotaţi creatori români. Deține două galerii permanente, în București și la New York. Operele sale fac parte din colecţii celebre, precum cea a regelui Harald al Danemarcei, a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a fostului secretar general al ONU Kofi Annan sau a Custodelui Coroanei României, Principesa Margareta. Creaţii ale lui Ioan Nemțoi se găsesc inclusiv la Muzeul Vaticanului sau la Casa Albă din Washington.

 

Peste 100 de ansambluri artistice și interpreți de muzică populară din România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Republica Moldova și Ucraina au participat, în perioada 30 august – 1 septembrie, la a 26-a ediţie a Festivalului Internațional al huțulilor, transmite Agenţia BucPress. Manifestarea s-a desfăşurat în oraşul Vijnița, din regiunea ucraineană Cernăuți, şi a inclus conferințe științifice, prezentări ale ținutelor tradiționale și stilizate huțulești, o paradă, concursuri de artă teatrală, de folclor, de canto și de coregrafie. Oaspeții Festivalului au avut totodată posibilitatea să guste bucate tradiționale huțulești. Festivalul Internațional a huțulilor este un eveniment etnografic, care se desfășoară anual în unul din orașele zonei montane huțulești. Manifestarea a fost înființata în anul 1991.

 

Expoziția "Colour Fields Radu Comşa & Simion Cernica" mai este deschisă publicului până pe 9 septembrie la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta. Criticul de artă Maria Rus-Bojan este curatorul acestei manifestări, care explorează noul val de pictură abstractă în arta contemporană românească. Radu Comșa s-a născut la Sibiu şi a urmat cursurile Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca. Artistul a expus în diverse galerii și instituții de artă din țară și din străinătate și a participat la numeroase bienale și expoziții internaționale. Simion Cernica s-a născut la București, iar în prezent lucrează și trăiește în Statele Unite ale Americii, la Los Angeles. Lucrările și proiectele sale au fost expuse la galerii şi muzee din ţară şi de peste hotare.

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-02 11:43:00
Vizualizari: 1021
TiparesteTipareste