Români în lume - 04.09.2019

români în lume - 04.09.2019 Compozitorul belgian Milan Warmoeskerken va prezenta, în premieră la Festivalul Internaţional de Arte Europalia 2019, o compoziţie electroacustică pentru tulnic, instrument tradiţional românesc.

Compozitorul belgian Milan Warmoeskerken va prezenta, în premieră la Festivalul Internaţional de Arte Europalia 2019, o compoziţie electroacustică pentru tulnic, instrument tradiţional românesc. Artistul va susţine două concerte live pe 3 octombrie, la Sala STUK din Leuven, şi pe 4 octombrie, la capela Les Brigittines din Bruxelles. Proiectul "Milan W. & The Tulnic Ensemble of Avram Iancu", curatoriat de Dragoş Rusu, este realizat în colaborare cu The Attic, o revistă online dedicată muzicii, informează Institutul Cultural Român, coordonatorul Festivalului Europalia 2019. Milan Warmoeskerken a făcut parte dintr-o rezidenţă artistică de 10 zile în comuna Avram Iancu, din judeţul Alba, timp în care care a documentat, compus muzică pentru tulnic şi înregistrat alături de un grup de tulnicărese. Tulnicul este un instrument tradiţional de vânt, cu lungimea de 2,5 metri, utilizat frecvent pentru semnalizare încă din vremuri medievale. Belgianul spune că spectacolele vor păstra elemente sonice din tradiția tulnicului, dar vor veni cu o abordare nouă, pentru a scoate în evidență complexitatea uimitoare a instrumentului. Milan Warmoeskerken este originar din Anvers, Belgia. A studiat jazz-ul la chitară din copilărie, iar în ultimii ani a lansat mai multe albume de muzică electronică. Festivalul Europalia este organizat o dată la doi ani, în Belgia, Franța, Olanda, Luxemburg, Germania şi Marea Britanie, sub patronajul Familiei Regale a Belgiei. România este invitată de onoare a celei de-a 27-a ediţii a Festivalului, care se desfăşoară între octombrie 2019 - februarie 2020, perioadă în care ţara noastră prezintă peste 250 de evenimente.


Spectacolul "Caragiale altfel" va avea loc, pe 5 septembrie, cu ocazia "Zilei Limbii Române", la sediul Institutului Cultural Român de la Istanbul. Piesa este un monolog în interpretarea actorului Niculae Urs. Spectacolul aduce în faţa publicului texte mai puţin cunoscute, scenariul fiind adaptat din corespondenţa lui Caragiale şi din întâmplări trăite de marele scriitor român. Acestea sunt povestite în stil dramatic, nu narativ, de însuşi Caragiale, întâmplări vesele sau triste şi episoade din legăturile de prietenie cu Eminescu, Delavrancea, Zarifopol, Gherea, Creangă, Ibraileanu sau Arghezi. Scenariul este semnat de Niculae Urs și de Olimpia Urs. Seara specială dedicată teatrului face parte din strategia ICR de promovare a culturii române prin sărbătorirea simultană a Zilei Limbii Române în rețeaua institutelor culturale din străinătate şi se adresează, în principal, publicului românesc din Turcia.


"La Gomera", al cincilea lungmetraj regizat de Corneliu Porumboiu, va avea premiera nord-americană în secțiunea "Masters" a celei de-a 44-a ediții a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto, care se desfăşoară între 5 și 15 septembrie, în Canada. Filmul va fi proiectat pe 5 şi 6 septembrie, în prezența regizorului român. "La Gomera" se numără și între "cele mai captivante 29 de noi lungmetraje" selectate în cea de-a 57-a ediție a Festivalului de Film de la New York, alături de pelicule semnate de Martin Scorsese, Pedro Almodóvar sau Edward Norton. Pe 6 și 7 octombrie, Corneliu Porumboiu va fi prezent în metropola americană pentru a răspunde întrebărilor publicului după proiecțiile filmului. De asemenea, lungmetrajul va fi prezentat și la BFI London Film Festival, care va avea loc între 2 și 13 octombrie. Aici, producţia românească a fost inclusă în secțiunea "Films in Thrill" şi va fi proiectată, pe 9 și 10 octombrie. "La Gomera", care a avut premiera mondială în competiția de anul acesta a Festivalului de la Cannes, este propunerea României pentru o nominalizare la categoria "cel mai bun lungmetraj internaţional" a Premiilor Oscar 2020 şi se află pe lista celor 46 de producții eligibile pentru o nominalizare la Premiile Academiei Europene de Film, care vor fi acordate pe 7 decembrie la Berlin.


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-04 11:13:00
Vizualizari: 349
TiparesteTipareste