Scena politică de la Bucureşti

scena politică de la bucureşti Președintele Klaus Iohannis critică PSD care, spune el, este mai preocupat să îşi rezolve crizele interne, decât să ia măsuri pentru siguranţa românilor.

Criza politică de la Bucureşti continuă, iar președintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă, amândoi candidaţi la prezidenţialele din noiembrie, schimbă replici contondente. Şeful statului a criticat din nou, în termeni duri, PSD (principalul partid la guvernare), pe care îl acuză că nu a făcut nimic din ceea ce ar fi trebuit ca să nu mai existe cazuri precum cel de la Caracal, unde două adolescente ar fi fost răpite, violate și ucise de un bărbat în vîrstă de 66 ani. Tragedia a scos la iveală disfuncţionalităţile profunde din interiorul unor instituţii ale statului, afectate de incompetenţă, corupţie şi indiferenţă, a spus șeful statului. El a afirmat că guvernarea social-democrată este eşuată şi a arătat că, în afară de câteva măsuri punctuale luate, a fost vorba doar de mutări ale unor şefi de la o instituţie la alta, fără ca ei să fie sancţionaţi pentru incompetenţa lor. 


Klaus Iohannis  "Aşa cum ne-a aratat în nenumărate rânduri, PSD este specialist în a tărăgăna lucrurile, sperând că oamenii să uite cui revine de fapt responsabilitatea. Pesediştii au abandonat propuneri de rezolvare a unor chestiuni sistemice, atunci când baronii lor au înţeles că asta înseamnă de fapt renunţarea la controlul politic pe Justiţie şi Poliţie, pentru că, dincolo de creşterea sau nu a pedepselor pentru diverse infracţiuni, vorbim şi de cum funcţionează instituţiile statului."  


Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns lui Klaus Iohannis şi a anunţat că guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru a semnala un conflict juridic cu şeful statului. Ea îl acuză pe preşedinte că blochează activitatea guvernamentală prin refuzul nejustificat de a numi miniştrii pentru portofoliile Energiei, Mediului şi pentru Relaţia cu Parlamentul. Pe de altă parte, premierul l-a criticat pe șeful statului că vorbeşte, după atâta timp, despre tragedia de la Caracal, spunând că este indecent să se folosească de aceasta pentru a crea premise pentru mişcări politice sau pentru a bloca guvernul. 


Viorica Dăncilă: "Nu statul, al cărui şef se pretinde, trebuie resetat, ci preşedintele României trebuie resetat. Vorbeşte de putere, uitând că este la putere de cinci ani. Să ne amintim cum în primele zile după această tragedie Klaus Iohannis a întârziat nepermis o şedinţă CSAT şi a ezitat să îl demită pe şeful STS, după care a apărut târziu şi degeaba, aşa cum a venit şi acum să ne spună un mare nimic." În opinia premierului, nu doar preşedintele urmăreşte blocarea sistematică a guvernului, ci şi întreaga opoziţie, care strânge rândurile şi urgentează demersurile pentru depunerea unei moţiuni de cenzură la adresa Cabinetului Dăncilă. Liberalii au anunțat că negociază intens cu celelalte formaţiuni politice parlamentare pentru a se asigura că nu vor rata oportunitatea de a înlătura de la putere PSD, mai ales după ce partenerul junior al social-democraților - ALDE - a parasit coaliția de guvernare. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-05 11:33:00
Vizualizari: 608
TiparesteTipareste