Bistrița

bistrița Ne îndreptăm azi către nordul României și ne oprim în județul Bistrița-Năsăud. Se pot practica aici toate formele de turism. Și, deși partea montană atrage majoritatea turiștilor, noi ne oprim azi în reședința de județ, în orașul Bistrița.

Ne îndreptăm azi către nordul României și ne oprim în județul Bistrița-Năsăud. Se pot practica aici toate formele de turism. Și, deși partea montană atrage majoritatea turiștilor, noi ne oprim azi în reședința de județ, în orașul Bistrița. Acesta se prezintă ca un burg săsesc păstrat foarte bine. Ovidiu Bozbici, consilier în cadrul Direcției Educație Turism din cadrul Primăriei municipiului Bistrița, spune că prima mențiune despre oraș este din anul 1241, când tătarii au venit dinspre Moldova și au năvălit în Transilvania, Bistrița fiind primul oraș călcat de ei. 


"Vechile manuscrise arată că, în momentul respectiv, ar fi ucis 6.000 de locuitori, ceea ce demonstrează că era un oraș populat. Este cel mai nordic oraș săsesc din Transilvania, face parte din cele șapte cetăți-târguri ale Transilvaniei fondate de sași. Aceștia au venit, în principal, de pe Valea Moselei și din Luxemburg. Localitatea s-a numit la început Nosa, iar prima mențiune documentară cu numele actual Bistrița sau Bistricea, datează din anul 1264. Fiindcă e la granița cu Moldova și poartă de intrare în Transilvania, s-a adoptat ca slogan al orașului Poarta Transilvaniei. Avem și o mascotă: struțul. În perioada medievală, fiindcă era puțin cunoscut, era considerată singura viețuitoare care poate digera fier. Aceasta e și emblema de coif a regelui Ungariei Ludovic I de Anjou, care, în 1363, a dat Bistriței statut de oraș liber regal, laolaltă cu dreptul de a ține târg, timp de două săptămâni, în luna august."


În prezent, orașul Bistrița e liniștit, modern, însă vechile monumente rămân mărturie a trecutului său bogat. Acestea pot fi vizitate printr-o plimbare la pas. Ovidiu Bozbici, consilier în cadrul Direcției Educație Turism din cadrul Primăriei municipiului Bistrița.  "Am începe cu vechea mănăstire minorită, actualmente biserică ortodoxă. Este construită în 1270 și e cea mai veche biserică din Bistrița. A fost mănăstire franciscană, apoi biserică catolică, iar acum e ortodoxă. Apoi, avem simbolul principal al orașului, Biserica Evanghelică, construită undeva în secolul al XIV-lea, pe ruinele unei vechi biserici în stil romanic. I s-au adus în timp adăugiri. Ultima, care i-a dat înfățișarea actuală, e din anul 1560-1563, în stil renascentist. 

Lucrările au fost executate de către un meșter italian, rămas în istorie drept Petru Italus. Biserica are și un turn de 75 de metri înălțime. E cel mai înalt turn de piatră din Transilvania și e dotat cu lift. În 2008 a început o lucrare mai amplă de reconstrucție în urma unui incendiu devastator, al doilea din istoria turnului și bisericii. Primul a fost în 1857, al doilea , în 2008. În urma renovării, turiștii pot admira panorama orașului de undeva de la 40 de metri înălțime. Mai avem Casa Argintarului, o casă care e centru cultural german acum. E construită de același meșter care a renovat biserica la 1560."


Printr-o simplă plimbare pe aleile liniștite ale orașului veți mai remarca clădiri reprezentative precum Muzeul Județean Bistrița-Năsăud, Palatul Culturi, Biserica Evanghelică, Sinagoga din Bistrița sau Casa lui Johannes Lapicida, cea mai veche clădire din zonă. Iar, dacă veți vedea forfotă în anumite locuri din centru, n-ar trebui să fiți surprinși. Agenda de evenimente a orașului este mereu plină. Veți putea participa la spectacole de folclor sau târguri ale meșteșugarilor, în perioada toamnei remarcându-se Festivalurile Toamnă Bistrițeană și Oktoberfest. În concluzie, fie că vă doriți un sejur pentru relaxare sau o vacanță activă, aici veți găsi oferte pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. De asemenea, tradițiile și meșteșugurile sunt bine păstrate, astfel încât puteți achiziționa diverse obiecte de artizanat


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-07 14:33:00
Vizualizari: 1180
TiparesteTipareste