Români în lume - 06.09.2019

români în lume - 06.09.2019 Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni organizează pe 7 septembrie manifestări cu ocazia "Zilei Limbii Române", la Ismail în Ucraina, la Kucevo în Serbia şi la Vidin în Bulgaria.

Institutul "Eudoxiu Hurmuzachi" pentru românii de pretutindeni organizează pe 7 septembrie manifestări cu ocazia "Zilei Limbii Române", la Ismail în Ucraina, la Kucevo în Serbia şi la Vidin în Bulgaria. Evenimentul de la Ismail, intitulat "Identitate și trăire românească prin educație și cultură" va consta atât în dezbateri cât şi într-un recital de poezie românească şi program de dans folcloric şi muzică populară asigurat de șapte ansambluri de copii din raioanele Reni și Ismail și de soliști și instrumentiști din regiune. La Kucevo, vor avea loc o întâlnire cu românii participanți la cursurile de limba română, organizate de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, o masă rotundă în care mai multe organizații românești din Serbia de Răsărit vor pune în discuție cele mai importante probleme ale comunității de români din regiune şi un spectacol de muzică și dans tradiționale româneşti susținut de Ansamblul Folcloric "Bârzava", din Reșița. La Vidin, vor fi susţinute prelegeri şi discursuri în cadrul evenimentului "Promovarea și păstrarea limbii române în Bulgaria la clasele pilot cu predare în limba română" şi va fi lansată cartea "Povestea satului" scrisă de învățătoarea Nadia Linul Urian. De asemenea va fi organizat şi un program artistic care va cuprinde un recital de muzică folk al artistului Dan Vană și un recital de poezii, susținut de copiii care urmează cursurile de limba română.


Albumul de artă "Pictorii Români și Franța (1834-1939)", al doctorului în istoria artei Gabriel Badea-Păun, va fi lansat în premieră pe 19 septembrie la Ambasada României de la Paris. Apărut în iulie 2019 în traducerea lui Philippe Loubière, cu o prefaţă scrisă de directorul Institutului de Istoria Artei al Academiei Române, Adrian-Silvan Ionescu, opera prezintă 100 de ani de pictură românească sub forma unei liste a celor 340 de pictori născuţi pe teritoriile istorice ale României şi care au studiat, expus, călătorit sau s-au stabilit în Franţa între 1834 şi 1939. Noutatea volumului constă în realizarea unui studiu ce însoţeste opera fiecărui artist, în care se menţionează formaţia acestuia în cadrul sistemului francez de învăţământ artistic, participările la saloane şi alte expoziţii. Gabriel Badea-Păun a absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi este autorul mai multor lucrări recompesate cu distincţii precum Premiul Cercle Montherlant-Académie des Beaux-Arts în 2008 şi Premiul Fundaţiei Napoléon în 2010. Evenimentul de lansare de la Paris are loc cu sprijinul Institutul Cultural Român din capitala Franţei.


Trupa italiană de teatru Eranos prezintă, pe 12 septembrie, la sediul Accademiei di Romania in Roma spectacolul "CAFFÈ SALTER DAL 1918" de Matei Vișniec, în regia lui Francesco Polizzi și Christian Angeli. Tema centrală a piesei de teatru este memoria. Cucerirea romantică și comică a amintirii este cheia spectacolului, care dorește să aducă un omagiu limbajului scenic al lui Matei Vișniec. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile şi doar pe baza unei rezervări care poate fi făcută la adresa de email accadromania@accadromania.it.


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-06 11:22:00
Vizualizari: 757
TiparesteTipareste