Guvernul, între restructurare şi moţiunea de cenzură

guvernul, între restructurare şi moţiunea de cenzură Guvernul României, remaniat sau restructurat, va merge, săptămâna viitoare, în Parlament, pentru a cere un vot de încredere.

În România, bătălia politică se mută în Parlament, iar miza este guvernul minoritar condus de liderul PSD Viorica Dăncilă. Soarta lui este incertă după ce partenerul ALDE s-a retras din coaliţie, iar cabinetul a pierdut majoritatea. Sub presiunea preşedintelui şi a opoziţiei care, invocând Constituţia, susţin că schimbarea configuraţiei politice impune solicitarea unui vot de încredere în legislativ, PSD a decis să se conformeze. Viorica Dăncilă a anunţat că săptămâna viitoare va cere în Parlament votul de încredere pentru Guvern şi a dat asigurări că nu-i este teamă că acesta va fi negativ.

 

Potrivit primului ministru, partidul nu a decis, deocamdată, dacă executivul va fi restructurat sau remaniat. În varianta restructurării, noua formulă guvernamentală ar urma să fie mai suplă, cu doar 19 ministere plus funcţia de prim-ministru. O dovadă în plus că legea fundamentală nu oferă soluţii limpezi la crizele politice este faptul subliniat de premierul Dăncilă, anume că, deşi îşi doreşte să obţină votul de încredere al Parlamentului, în cazul în care nu se va întâmpla aşa, guvernul nu va cădea.

 

Votul împotriva restructurării nu duce la demisia cabinetului, de aceea el trebuie întărit şi completat cu o moţiune de cenzură, a atras atenţia prim-vicepreşedintele PNL, principalul partid de opoziţie, Raluca Turcan. Ea a afirmat că acest guvern nu are legitimitate, nu ştie şi nu poate să guverneze, are grave probleme privind integritatea şi performanţa miniştrilor, în consecinţă trebuie oprit. Liderul liberal a mai declarat că există un angajament ferm pentru semnarea moţiunii de cenzură pe care PNL promite să o iniţieze. Liberalii au discutat pe această temă cu USR, PMP, ALDE, Pro România, UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor şi spun că au din partea tuturor semnale favorabile.

 

USR şi aliatul său neparlamentar PLUS, condus de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, consideră că executivul PSD nu mai are credibilitatea şi legitimitatea de a propune schimbări de structură sau componenţă. Cioloş şi preşedintele USR, Dan Barna, insistă că se impune organizarea de alegeri anticipate, care ar putea fi organizate la jumătatea anului viitor, odată cu localele, în condiţiile în care legislativele la termen sunt prevăzute în toamna lui 2020. Alianţa USR PLUS propune şefului statului, PNL, UDMR, grupului minorităţilor naţionale, Pro România şi ALDE un pact pentru alegeri anticipate, a precizat Dan Barna.

 

În cei aproape 3 ani de la venirea la putere, guvernele PSD – ALDE au rezistat tuturor moţiunilor de cenzură depuse de opoziţie. Gest politic fără precedent în democraţia postcomunistă, PSD şi-a dărâmat propriul cabinet pentru nesupunere faţă de fostul lider autoritar, acum în închisoare pentru corupţie, Liviu Dragnea. Un calcul simplu arată că şansele cabinetului Dăncilă de a scăpa sunt minime, însă nimic nu e sigur în politica de la Bucureşti.


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-10 12:31:00
Vizualizari: 648
TiparesteTipareste