Un nou preşedinte al Senatului

un nou preşedinte al senatului Fostul ministru de externe Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului de la Bucureşti, pe fondul tensiunilor dintre Putere şi Opoziţie

ALDE a ieşit din coaliţia guvernamentală cu PSD şi a renunţat la şefia Senatului, dar aceasta rămâne la liberali-democraţi, paradoxal, în ciuda opoziţiei lor. Membru ALDE, dar susţinut de PSD, Teodor Meleşcanu a devenit numărul doi în statul român, reuşind să se impună în faţa liberalei Alina Gorghiu, după contre dure între Putere şi Opoziţie. Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, deja, că va contesta la Curtea Constituţională alegerea lui Meleşcanu. În schimb, premierul şi liderul PSD Viorica Dăncilă l-a felicitat pe fostul ministru de externe şi a apreciat că, prin sprijinul acordat acestuia, social-democraţii au reconfirmat buna-credinţă şi asumarea programului de guvernare cu care s-a pornit în 2016. 


Teodor Meleşcanu a promis că va fi un preşedinte echilibrat al Senatului: "Vârsta, experienţa şi integritatea mea le pun în slujba Parlamentului, obiectivul meu fiind recăpătarea respectului şi încrederii cetăţenilor în această instituţie. În diferitele funcţii pe care le-am avut în decursul timpului, şi care nu au fost puţine, am avut privilegiul să lucrez cu tot spectrul politic românesc în ultimii 30 de ani. Este o experienţă pe care o pun necondiţionat la dispoziţia poporului român. De altfel, în toată activitatea mea politică am servit ţara mea, poporul meu, şi niciodată interesele politicienilor momentului. Înainte de a fi membru de partid sunt român". În vârstă de 78 de ani, Meleşcanu a lucrat, aşa cum spune, cu tot spectrul politic. E o formulare edulcorată pentru ceea ce comentatorii autohtoni numesc tranşant traseism politic. A fost social-democrat şi dizident social-democrat, a trecut la liberali şi a cârmit, apoi, spre dizidenţa liberală ALDE pentru ca, acum, să se pună în serviciul PSD. În calitate de ministru de Externe, numele său e legat de organizarea defectuoasă - unii spun dezastruoasă - a votului din diaspora la alegerile prezidenţiale din 2014 şi, anul acesta, la europarlamentare. Şi atunci şi acum, mii de români au stat ore întregi la cozi interminabile pentru a vota, iar unii nici măcar nu au reuşit să-şi exercite acest drept fundamental. 


Teodor Meleşcanu poate fi, însă, util guvernului minoritar PSD prin parlamentarii pe care i-ar putea aduce de partea executivului la votul de încredere prevăzut săptămâna viitoare. Este ceea ce a acuzat contracandidata perdantă a actualului şef al Senatului. Alina Gorghiu: "Este un gest sfidător şi mă miră, pentru că prima sfidare, în afară de electorat, este la adresa celor din PSD. Aveţi în PSD propuneri civilizate, aveţi în PSD oameni care ar fi putut oricând să ocupe acea poziţie. Evident că pentru dumneavoastră primează trocurile şi cumpărarea de voturi şi nimic altceva". Alina Gorghiu a salutat, pe de altă parte, faptul că la alegerile pentru şefia Senatului, partidele de opoziţie au dat dovadă de coeziune şi au făcut un prim pas pentru succesul moţiunii de cenzură. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-11 11:44:00
Vizualizari: 613
TiparesteTipareste