Când a început al Doilea Război Mondial

când a început al doilea război mondial Nu răsărise, încă, soarele, la 1 septembrie 1939, când aviaţia lui Hitler a început bombardarea sălbatică a Poloniei.

Nu răsărise, încă, soarele, la 1 septembrie 1939, când aviaţia lui Hitler a început bombardarea sălbatică a Poloniei. Începea, astfel, oficial, cel de al Doilea Război Mondial, incredibila operă de distrugere a omenirii, în numele unor principii pe care mulţi nu şi le mai aminteau. Doar aparent era un atac-surpriză, de fapt cu toţii se aşteptau la aşa ceva. Şi nu din cauză că, în ziua precedentă, fusese pus în scenă un pseudo-atac, de provocare, al unor soldaţi germani în uniforme poloneze. Lucrurile erau decise la nivel mult mai înalt. Cu numai o săptămână înainte, la 23 august 1939, fusese semnat incredibilul Pact de neagresiune între cele două extreme ale spectrului politic, naziştii germani şi comuniştii, ruşi, între Hitler şi Stalin. Era vorba de neagresiune între Berlin şi Moscova dar şi de agresiune totală împotriva Poloniei. 


Dacă germanii treceau frontiera la 1 septembrie, sovieticii au declanşat şi ei atacul împotriva Poloniei, la 17 septembrie, prinzând ca într-un cleşte eroicul popor polonez. Acelaşi pact, numit şi Molotov-Ribbentrop, după numele şefilor celor două diplomaţii care l-au semnat, avea şi un "protocol secret" cu "rearanjamente teritoriale și politice" ce afectau grav Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, România și Polonia, ce urmau să fie ocupate total sau parţial de Uniunea Sovietică şi Germania nazistă. Berlinul acţiona în virtutea înţelegerii cu Stalin dar ştia clar că atacul împotriva Poloniei va declanşa aplicarea alianţelor militare ale Poloniei cu Franţa şi Marea Britanie, punându-le pe acestea în stare de război. Un război numit "ciudat" de istorici, cu o lipsă aproape totală de acţiune din partea celor două puteri democratice din Vest în timp ce Germania hitleristă şi Uniunea Sovietică stalinistă distrugeau Polonia. În plus, URSS a atacat Finlanda iar Germania a invadat Danemarca şi Norvegia. 


La 10 mai 1940, Churchill preia conducerea guvernului britanic iar Germania invada Belgia şi Olanda, nemailăsând nicio îndoială asupra intenţiilor sale. Desigur, nu atunci, odată cu luptele pe toate fronturile, a început al Al Doilea Război Mondial. Şi nici mai târziu, în cursul anului 1940, când cei doi aliaţi, Germania nazistă şi Uniunea sovietică, au smuls bucăţi din trupul României. În 1940, de altfel, se încheia "Planul de patru ani" lansat de Hitler în 1936 pentru a pregăti Germania de un război amplu. Dar, vorbind de 1940, nu putem uita suferinţele Poloniei atacată şi ea din două părţi, nu putem uita nici invadarea Cehoslovaciei, în martie 1939, cu 6 luni înaintea invadării Poloniei. Cu un an înainte, în martie 1938, Germania nazistă invadase Austria, celebrul Anschluss. Era prima acţiune clară care contravenea status quo-ului de la sfârşitul Primului Război Mondial, era, fără îndoială, o gravă acţiune revanşardă. Cu două decenii în urmă, sângerosul război mondial, primul, se încheia cu un Armistiţiu la umbra căruia, dintre ruine şi cruci, se ridica spectrul unei noi confruntări mondiale. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-08 13:01:00
Vizualizari: 11209
TiparesteTipareste