Retrospectiva săptămânii 08.09 - 14.09.2019

retrospectiva săptămânii 08.09 - 14.09.2019	Dispute pe scena politică din România/ Dispoziţii privind votul prin corespondenţă/ Vizita ministrului Natalia Intotero în Italia/ Rovana Plumb nominalizată comisar european din partea României

Dispute pe scena politică din România

Plecarea ALDE din coaliţia guvernamentală de la Bucureşti a animat puternic scena politică din România. Disensiunile dintre premier şi şeful statului s-au acutizat pe tema definitivării formulei executivului, din care au plecat titularii ministerelor ce le reveneau liberal-democaţilor. 

Premierul social-democrat Viorica Dăncilă a trimis, miercuri, preşedintelui o propunere de remaniere, nominalizând pentru ministerele în cauză deputaţi liberal-democraţi care spun că vor să continue alături de PSD proiectul politic început în 2016, când alegerile i-au adus la guvernare. Refuzul şefului statului a fost, însă, categoric – propunerea „este cras neconstituţională!”, a declarat Klaus Iohannis, cerându-i Vioricăi Dăncilă, din nou, să solicite votul de încredere în Parlament, întrucât s-a schimbat structura politică aflată la guvernare. 

În replică, premierul Dăncilă a declarat că nu îi este teamă, aşa cum a acuzat Klaus Iohannis, să se prezinte cu guvernul în Parlament şi a contraatacat reproşandu-i preşedintelui că subminează eforturile Executivului în direcţia unei funcţionări normale. Liderul liberal-democrat Călin Popescu Tăriceanu o acuză pe Viorica Dăncilă că încalcă prevederile constituţionale şi nu respectă decizia liberal-democraţilor de a ieşi de la guvernare, încercând tot felul de manevre pentru a evita un vot în Parlament.

 

Dispoziţii privind votul prin corespondenţă

Pentru a veni în sprijinul românilor din diaspora care vor să-şi exprime opţiunea la alegerile prezidenţiale din noiembrie, termenul de înregistrare pe site-ul "votstrainatate.ro" a fost prelungit până la 15 septembrie, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată, joi, de Executiv, la solicitarea Autorităţii Electorale Permanente. Iniţial, ultima zi de înscriere era 11 septembrie. 

Poşta Română va transmite alegătorilor toate materialele necesare - şi anume plicuri, buletine de vot, timbre, autocolante cu menţiunea "Votat" pentru ambele scrutinuri, dar şi instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot. Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate va avea, practic, la dispoziţie trei variante pentru a expedia plicul cu votul său, şi anume: fie îl va depune la orice oficiu poştal, cutie poştală, pentru a-l trimite în ţară, fie îl va trimite prin curier la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul în care se află, fie îl poate depune personal la Ambasadă sau Consulat. În termenul prevăzut iniţial, pe platforma online se înregistraseră peste 71 de mii de români.

 

Vizita ministrului Natalia Intotero în Italia

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, are, în această perioadă, mai multe întâlniri cu reprezentanţii comunităţilor româneşti din Italia, discuţiile fiind centrate pe modalităţile de exercitare a dreptului la vot la alegerile prezidenţiale. Coagularea mediului asociativ şi identificarea liniilor de acţiune necesare pentru păstrarea şi dezvoltarea identităţii lingvistice, spirituale şi culturale a românilor de pretutindeni, precum şi monitorizarea proiectelor finanţate de Minister se află, de asemenea, pe agenda vizitei de lucru. 

Sunt organizate întrevederi cu membri ai comunităţii româneşti şi ai mediului asociativ românesc din Torino, Milano, Veneţia, Bologna, Florenţa, Cagliari, Catania, Cosenza, Bari, Napoli şi Roma, în cadrul întâlnirilor fiind atinse şi teme precum traficul de persoane şi problemele cu care românii se confruntă în diverse sectoare de activitate din Italia. Datele oficiale arată că în Italia trăieşte cea mai mare comunitate românească din străinătate, care numără în jur de 1.200.000 de persoane.

 

Rovana Plumb nominalizată comisar european din partea României

Propunerea României pentru funcţia de comisar european, social-democrata Rovana Plumb va prelua portofoliul Transporturilor. Anunţul a fost făcut de preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a nominalizat întreaga echipă ce va alcătui viitorul executiv de la Bruxelles. După audierea în Comisiile de specialitate ale Parlamentului European, imediat ce legislativul comunitar îşi dă acordul, Consiliul European numeşte în mod oficial noua Comisie. Rovana Plumb este în politică de 25 de ani şi a fost mereu membră a Partidului Social-Democrat, în prezent aflat la guvernare în România. A fost parlamentar şi ministru în mai multe guverne: la Mediu, Muncă şi Fonduri europene.

 

Festivalul Enescu

Până pe 22 septembrie, continuă a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu, având ca temă centrală „Lumea în Armonie”, iar director artistic pe Vladimir Jurowski. Bucureştiul şi alte 10 oraşe din România și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Republica Moldova – găzduiesc în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel moștenirea muzicală a compozitorului român. 

În sălile de concerte din București vor urca pe scenă peste 2.500 dintre cei mai valoroși muzicieni ai lumii şi vor fi prezentate 84 de concerte și recitaluri. Acestea sunt grupate în șase mari secțiuni: “Mari orchestre ale lumii”, “Concertele de la miezul nopții”, “Recitaluri și concerte camerale”, “Muzica secolului XXI”, “Mozart Week in Residence” și “Forumul Internațional al Compozitorilor”. De asemenea, au loc conferințe, lansări de discuri și de carte.


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-14 08:20:00
Vizualizari: 683
TiparesteTipareste