Jurnal românesc - 16.09.2019

jurnal românesc - 16.09.2019 Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, s-a întâlnit, în acest sfârşit de săptămână, cu comunităţile românilor din Bologna, Cagliari şi Catania, precum şi cu autorităţile locale.

Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero, s-a întâlnit, în acest sfârşit de săptămână, cu comunităţile românilor din Bologna, Cagliari şi Catania, precum şi cu autorităţile locale. Demnitarul român a mulţumit acestora pentru sprijinul instituțional oferit românilor şi le-a transmis oficialilor italieni să continue să rămână aproape de români. Dialogul cu autoritățile din Bolognia a inclus și posibilitatea extinderii cursurilor în limba română la instituțiile de învățământ din provincie.  

Sâmbătă, oficialul român a luat parte la slujba bisericii ortodoxe românești din Cagliari, alături de românii din parohie. În Catania, Natalia Intotero a vizitat şi Parohia Ortodoxă Română "Sfânta Muceniță Agata". La întânirile cu comunităţile de români din aceste provincii, cei prezenți au fost informați în legătură cu drepturile pe care le au ca cetățeni europeni, riscurile la care sunt expuși, dar și soluțiile pe care le au la dispoziție, în caz de nevoie. Discuțiile au vizat și procedura de vot în străinătate și proiectele susținute de MRP.



A expirat termenul până la care românii din străinătate au putut să se înscrie pe  portalul votstrainatate.ro pentru a vota la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Iniţial, termenul limită a fost până pe 11 septembrie, dar s-a prelungit prin ordonanţă de urgenţă pentru a da posibilitatea unui număr cât mai mare de alegători să se înregistreze. S-au inscris aproape 39 de mii de alegători români pentru a vota la o secţie din străinătate şi peste 41 de mii pentru votul prin corespondenţă.  

Autoritatea Electorală Permanentă a dat asigurări că datele colectate de la cetăţenii cu drept de vot în străinătate vor fi utilizate strict în procesul electoral. Cetăţenii români din străinătate vor putea vota anticipat pe parcursul a trei zile, vineri între orele 12:00 şi 21:00; sâmbătă şi duminică între orele 7:00 şi 21:00 cu posibilitatea de prelungire până la ora 23:59. Pe de altă parte, duminica viitoare este termenul limită pentru depunerea candidaturilor. 

Până atunci, cei care au anunţat că intră în competiţia pentru funcţia supremă continuă strângerea de semnături. Campania electorală începe pe 12 octombrie şi se încheie pe 9 noiembrie la ora 7:00. Primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie.


Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia organizează, marţi, în prezenţa artistului vizual George Păunescu, vernisajul expoziţiei de pictură «Luminile Veneţiei». Expoziţia va aduce în atenţia publicului, în perioada 17-30 septembrie, în Mica Galerie a Institutului, 25 de lucrări, ulei pe pânză şi tempera pe carton, cele mai multe dintre acestea lucrate pentru această expoziţie, ce surprind instantanee peisagistice reprezentative pentru oraşul istoric italian. Pictorul a mai avut expoziţii personale în România, dar şi în Spania şi Italia.    


Creatorii români îşi expun colecţiile de design vestimentar şi accesorii de vestimentaţie alături de colecţiile pret-a-porter ale marilor case de modă internaţionale la New York Women's Fashion, care se desfăşoară până pe 17 septembrie. Cele 14 firme româneşti au întâlniri şi discuţii cu parteneri americani şi importanţi distribuitori şi retaileri de pe pieţele internaţionale, în vederea extinderii şi diversificării gamei de produse româneşti oferite la export pe piaţa americană. Târgul de la New York reuneşte creatori de modă consacraţi şi producători internaţionali de elită, care participă la fiecare ediţie pentru a-şi prezenta cele mai noi colecţii şi pentru a încheia contracte.


A patra ediție RePatriot Summit, a românilor întreprinzători din diaspora și din ţară, ajunge la începutul lui octombrie în Bucovina. După edițiile anterioare din București, Delta Dunării și Alba Iulia, summitul din Bucovina urmăreşte unul dintre obiectivele fundamentale ale mișcării: promovarea ideii centrale a RePatriot - repatrierea prin antreprenoriat - și identificarea de noi oportunități de afaceri în toate regiunile istorice ale României. 

Ediția din acest an va aduce laolaltă oameni de afaceri şi manageri români din străinătate, precum și din România. Cu ocazia summitului din 3-6 octombrie, va fi organizată și cea de-a doua ediție a  "Top 100 Români de Pretutindeni", unde RePatriot recunoaște, în cadrul unei gale festive, 100 de români din afara granițelor cu rezultate remarcabile și care sunt apreciați pentru meritele și pentru puterea lor inspirațională. 

Înscrierile se fac până pe 20 septembrie  2019, prin intermediul formularului online pus la dispoziție pe repatriot.ro.


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-16 10:40:00
Vizualizari: 696
TiparesteTipareste