Discuţii pe tema moţiunii de cenzură

discuţii pe tema moţiunii de cenzură Opozitia din România nu are, deocamdată, asigurate voturile necesare demiterii cabinetului PSD minoritar.

Soarta cabinetului de la Bucureşti părea pecetluită după divorţul dintre PSD şi ALDE, la finalul lunii august. Totuşi, în ciuda declaraţiilor belicoase ale Opoziţiei, guvernul minoritar social-democrat nu se află într-un pericol iminent. De ezitările Opoziţiei profită premierul Viorica Dăncilă, care nu pare grăbită să ceară un vot de încredere în legislativ, aşa cum prevede Constituţia în cazul schimbării configuraţiei politice. 


Liderul PNL, Ludovic Orban, a anunţat că textul moţiunii de cenzură a fost convenit, deja, cu cei de la USR, PMP şi UDMR: "Ne menţinem această condiţie de a atrage alături de noi în susţinerea acestei moţiuni pe toţi parlamentarii formaţiunilor politice care nu susţin guvernul şi obiectivul de a strânge 233 de semnături pentru susţinerea moţiunii, pentru a avea garanţia că moţiunea va fi încununată de succes." 


De 117 semnături este nevoie pentru depunerea moţiunii. Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a cerut ALDE şi PRO România să spună tranşant dacă vor sau nu căderea cabinetului Dăncilă.  "Singura rezolvare a acestei crize este depunerea moţiunii de cenzură şi un vot pe moţiunea de cenzură, iar cei care pretind că au intrat mai nou în opoziţie trebuie să îşi definească foarte clar poziţionarea faţă de această moţiune de cenzură. Nu poţi să pretinzi că faci opoziţie Guvernului Dăncilă şi să vii cu tot felul de condiţionări absurde referitoare la semnarea şi susţinerea acestei moţiuni de cenzură, şi mă refer în principal la colegii din ALDE şi PRO România." 


ALDE riscă dezintegrarea după plecarea din coaliţie, o mutare pe care nu toţi membrii au agreat-o, astfel că urgenţa momentului este pentru această formaţiune evitarea imploziei. De partea lor, parlamentarii PRO România promit că vor vota moţiunea de cenzură dacă premierul nu vine în plen cu formula restructurată a cabinetului. 


Liderul PRO România, Victor Ponta: "Aşteptăm ca, miercuri, doamna Dăncilă să vină cu formula de restructurare a Guvernului. Dacă nu vine miercuri şi, practic, suntem în situaţia în care, în plus faţă de Ministerul Mediului, Energiei, relaţia cu Parlamentul, Ministerul de Interne, cred că miercuri sau joi n-o să mai avem nici ministru al Educaţiei, atunci e foarte clar că nu avem nicio altă variantă. Am făcut tot ceea ce ţinea de noi, să încercăm să găsim o soluţie raţională şi vom vota toţi parlamentarii PRO România moţiunea de cenzură pe care sper s-o depună cei de la PNL şi USR." 


Preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Marcel Ciolacu, s-a arătat convins că în oricare din scenarii - vot de încredere sau moţiune de cenzură - guvernul va rezista. Marcel Ciolacu: "Sunt ferm convins că moţiunea de cenzură nu va avea 233 de voturi şi, de asemenea, sunt convins că vom avea jumătate plus unu dintre voturile necesare modificării compoziţiei politice a Guvernului". 


Conducerea PSD aşteaptă o mână de ajutor şi de la Curtea Constituţională. Aceasta se va pronunţa, miercuri, asupra conflictului juridic dintre Guvern şi Preşedinţie, care a refuzat numirea de miniştri interimari pentru portofoliile care fuseseră deţinute de ALDE.


www.rri.ro
Publicat: 2019-09-17 12:06:00
Vizualizari: 509
TiparesteTipareste