Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi FILIT

festivalul internaţional de literatură şi traducere iaşi filit Între 2 şi 6 octombrie are loc a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT),

Organizat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi şi finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi, FILIT este considerat unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. Timp de 5 zile, în cadrul FILIT au loc zeci de evenimente, într-o gamă largă de manifestări: întâlniri literare cu vedete ale scenei literare mondiale, nopți albe ale poeziei și muzicii, ateliere și mese rotunde profesionale, concerte, lecturi și evenimente conexe.

 

Am vorbit despre această ediţie a FILIT şi despre cât de mult a evoluat festivalul de-a lungul celor şase ediţii cu scriitorul Florin Lăzărescu, coordonator programe: ”Având în vedere că sala Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi are doar o sută de locuri, biletele pentru serile FILIT se epuizează imediat. Dar FILIT-ul nu este doar despre scriitori vedetă. Organizăm Noaptea Albă a Poeziei, devenită deja brand, un maraton de poezie, de lecturi literare, la care participă cel puţin 50 de scriitori la fiecare ediţie FILIT, iar la aceste lecturi vin peste 500 de oameni. Am ţinut să amintesc acest lucru pentru că se spune că pentru poezie încă nu există un foarte mare interes.

Dar după experienţa cu FILIT-ul am întâlnit scriitori care mi-au spus că nu-şi pot imagina ca la Paris sau Londra să se organizeze evenimente dedicate poeziei care să strângă un asemenea public, să se facă un maraton de poezie chiar în centrul oraşului care să aibă asemenea succes. La una dintre ediţii o invitasem pe Svetlana Aleksievici, laureată Nobel şi, din cauze obiective, scriitoarea n-a mai putut ajunge. Credeam că va fi un dezastru de imagine dar m-am înşelat. Pentru că FILIT-ul este atît de mare încât până şi lipsa unui laureat Nobel poate să treacă aproape neobservată. De aceea spuneam că FILIT-ul nu este doar despre scriitori vedetă. La această ediţie ajungem în 16 licee şi toate liceele din Iaşi şi din împrejurimi aspiră să fie incluse în FILIT. Anul acesta, pentru prima dată, mergem la Hârlău şi la Târgu Frumos pentru că profesorii de acolo au insistat să aducem scriitori şi în liceele lor, după ce şi ei, şi elevii au văzut cum s-au petrecut aceste întâlniri în alte licee.”

 

Mari autori, cu milioane de exemplare vândute în întreaga lume, laureați sau nominalizați ai Premiului Pulitzer, PEN/Faulkner Award for Fiction, Premiul Goncourt, Russian Booker Prize, Russian National Bestseller, Premiului pentru Pace Erich Maria Remarque, Premiului Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor sunt prezenţi la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT.

 

Scriitorul Florin Lăzărescu, coordonator programe: ”Dacă vorbim despre cele mai în vogă literaturi, putem spune că le întâlnim pe toate la FILIT. Anul acesta ajung la festival Richard Ford (SUA), Mihail Șîșkin, cel mai cunoscut scriitor rus, María Dueñas, una dintre cele mai iubite scriitoare contemporane din Spania, Mathias Énard, scriitor francez laureat al premiului Goncourt. Am enumerat scriitorii pe care publicul îi poate auzi la Teatrului Naţional Vasile Alecsandri, în cadrul serilor FILIT. Dar pentru a înţelege cât de vast este FILIT-ul o să amintesc că la Casa FILIT, în cortul din Piaţa Unirii lumea îl poate întâlni pe Sjón (Islanda) autorul multora dintre melodiile celebrei Björk, nominalizat la Premiul Oscar pentru versurile din coloana sonoră a filmului „Dancer in the Dark”, regizat de Lars von Trier.

Anul acesta, pentru prima dată,ne-am dat seama că avem mulţi scriitori care ar fi putut fi invitaţi la serile FILIT, dar a trebuit să-i integrăm în alte programe. O să mai menţionez doar doi scriitori,  Kim Leine (Danemarca), al cărui romanul, „Profeții din Fiordul Veşniciei”, a fost vândut în peste 20 de țări, şi Herman Koch, unul dintre cei mai populari scriitori olandezi, autorul romanului „Cina”, tradus în 21 de limbi. În ceea ce-i priveşte pe scriitorii români, aproximativ 90 dintre aceştia sunt invitaţi la FILIT, de la scriitori debutanţi până la autori arhicunoscuţi. Nu cred că există vreun cititor, oricât de cârcotaş ar fi, care să nu găsească cel puţin 10 evenimente pe placul lui, având în vedere că în cinci zile avem aproximativ 130 de evenimente.”

 

Cinci scriitori contemporani au acceptat provocarea de a scrie câte o continuare a unei poveşti de Ion Creangă în cadrul proiectului "Creangă 2.0", care este lansat la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT. Colecţia este ilustrată de artistul Adrian Serghie şi doreşte să readucă în atenţie opera lui Ion Creangă, punând totodată în valoare în mod creativ muzeele literare ieşene printr-un concept modern.

 

Amănunte ne dă Florin Lăzărescu: ”Noi avem în fiecare an un proiect editorial a cărui miză este să aducă în FILIT scriitorii clasici. În Iaşi există 11 muzee subordonate Muzeului Naţional al Literaturii Române, organizatorul FILIT. Anul trecut am avut un proiect în care i-am invitat pe scriitori să scrie 11 biografii romanţate ale patronilor de muzeu, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, George Topîrceanu, Otilia Cazimir, Vasile Pogor, Nicolae Gane, Mitropolitul Dosoftei, Constantin Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihai Codreanu. La această ediţie am dorit să-l aducem în actualitate pe Ion Creangă, astfel că lansăm o colecție de cinci volume semnate de scriitori contemporani - Matei Vișniec, Bogdan Alexandru Stănescu, Veronica D. Niculescu, Lavinia Braniște, Alexandru Vakulovski- care au acceptat provocarea de a scrie câte o continuare a unei povești de Ion Creangă: Timp de cinci zile, la Casa Copilăriei din cadrul FILIT-ului, vom prezenta câte un volum.”

 

În Casa FILIT, poate fi vizitată expoziţia de arte vizuale intitulată „Scrisori către Julien Ospitalierul”, compusă din lucrări semnate de douăzeci de artişti din România, Franţa şi Italia, fiind curatoriată de graficianul Dragoş Pătraşcu. Tot în cadrul ediţiei a VII-a a festivalului se inaugurează proiectele expoziţionale "In Memoriam Emil Brumaru". 


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-05 13:47:00
Vizualizari: 967
TiparesteTipareste