Retrospectiva săptămânii 29.09 - 05.10.2019

retrospectiva săptămânii 29.09 - 05.10.2019	Moţiune de cenzură împotriva guvernului de la Bucureşti/ Noi propuneri ale României pentru Comisia Euopeană/ România - invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Artă Europalia/ Conferinţa Media 2020 la Bucureşti

Moţiune de cenzură împotriva guvernului de la Bucureşti

Guvernul Viorica Dăncilă se va confrunta cu o nouă moţiune de cenzură, prima de la destrămarea coaliţiei PSD – ALDE, în luna august. În Parlamentul de la Bucureşti a fost citit, joi, textul moţiunii depuse de opoziţie împotriva guvernului minoritar PSD. Documentul, intitulat „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, va fi dezbătut şi votat joia viitoare, pe 10 octombrie. În moţiune, Guvernul este considerat unul al şanselor ratate, pentru că, se afirmă în document, deşi ţara a traversat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante, nu a început niciun proiect major pentru infrastructură. Încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal, mai acuză semnatarii moţiunii.  Liderul social-democrat, premierul Viorica Dăncilă, susţine că opoziţia nu va reuşi să dărâme guvernul. Moţiunea a fost semnată de 237 de parlamentari din întreg spectrul politic. Pentru ca executivul să fie demis sunt necesare 233 de voturi.

 

Noi propuneri ale României pentru Comisia Europeană

 Executivul de la Bucureşti s-a văzut nevoit să facă în această săptămână noi propuneri pentru postul de comisar european la Transporturi dupa ce Comisia juridica a Parlamentului European (JURI) a respins-o pe Rovana Plumb pentru această poziţie, spunând că se află în conflict de interese. Întrunit marţi seară la Bucureşti, Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis ca europarlamentarul Dan Nica, fost ministru al Comunicaţiilor, să fie noua propunere a formaţiunii la putere. Conducerea social-democrată a stabilit şi o variantă de rezervă, în cazul în care Comisia Europeană va dori ca fotoliul să fie ocupat de o femeie - Gabriela Ciot, secretar de stat pentru afaceri europene în cadrul Ministerului de Externe.Nemulţumiţi atât de propunerea Rovanei Plumb, cât şi de următoarele două, liberalii, în opoziţie parlamentară, i-au cerut premierului Viorica Dăncilă să nu mai avanseze niciuna fără consultarea şefului statului şi fără votul comisiilor de specialitate din Parlament. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a atras atenţia că, în caz contrar, există riscul unei noi respingeri, iar imaginea României în plan extern va fi afectată.  

 

BEI triplează finanţările pentru IMM-urile româneşti

Banca Europeană de Investiţii îşi triplează finanţările acordate întreprinderilor mici şi mijlocii din România. Anunţul a fost făcut, joi, de vicepreşedintele băncii, Andrew McDowell. Potrivit oficialului BEI, fondurile vor creşte de la 500 de milioane de euro la 1,38 miliarde de euro. Aceşti bani au capacitatea de a sprijini 5.000 de IMM-uri. Andrew McDowell a subliniat că Grupul BEI nu oferă doar finanţare, ci şi servicii de consultanţă atât pentru pregătirea, cât şi pentru implementarea unor proiecte complexe. El a semnat noi contracte şi modificări ale acordurilor existente cu intermediarii financiari români, care urmăresc să faciliteze accesul la finanţare al firmelor româneşti, prin garanţii de 60 la sută pentru fiecare împrumut şi prin scăderea ratelor dobânzilor percepute de bănci. Potrivit ministrului finanţelor, Eugen Teodorovici, peste 2.000 de IMM-uri româneşti au beneficiat, până acum, de astfel de fonduri.

 

Demisie la vârful Parchetului împotriva crimei organizate

Preşedintele român Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind eliberarea lui Felix Bănilă din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Anterior, acesta şi-a anunţat demisia de onoare, susţinând, însă, că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor. Luni, şeful statului i-a cerut demisia şi i-a reproșat fostului șef al Parchetului anti-mafia modul în care a fost instrumentată ancheta de la Caracal - dosar greu, cu puternică încărcătură emoţională publică. Procurorii trebuie să stabilească dacă două tinere, minore, au fost ucise de un presupus traficant de fiinţe umane, Gheorghe Dincă. Preşedintele a subliniat că, în ambele cazuri, a văzut reacţii întârziate şi gesturi publice scandaloase ale unor autorităţi, care denotă lipsa de preocupare pentru victme şi pentru familiile acestora.

 

 

România - invitat de onoare al Festivalului Internaţional de Artă Europalia

Festivalul Internaţional de Artă Europalia, a cărui invitată de onoare este, la această  a 50-a ediţie, România, continuă la Bruxelles, dupa ce, miercuri s-a deschis pentru publicul larg. Marţi a avut loc deschiderea oficială la care au participat şi Regele Philippe al Belgiei, Regina Mathilde şi şeful statului român, Klaus Iohannis. Aceştia au vizitat expoziţia 'Brâncuşi. Sublimarea formei', deschisă la centrul Bozar şi organizată de Institutul Cultural Român. Este cea mai importantă expoziţie dedicată sculptorului român organizată în ultimele decenii şi principalul eveniment al festivalului. În următoarele patru luni, Europalia va reuni numeroase manifestări, organizate în Belgia, dar şi în Olanda, Germania, Luxemburg şi Marea Britanie. Vor avea loc peste 250 de proiecte de artă vizuală, muzică, teatru, cinema, literatură şi arte ale spectacolului.

 

Conferinţa Media 2020 la Bucureşti

Radio România a organizat a cincea ediţie a Conferinţei Media 2020, în parteneriat cu Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU). Evenimentul desfăşurat la Bucureşti a reunit peste 40 de reprezentanţi ai celor mai importante organizaţii de media publică din Europa şi Asia-Pacific. Prezent la eveniment, secretarul general al ABU, dr. Javad Mottaghi, a subliniat că serviciile publice de media au nevoie de știri independente, imparţiale şi de încredere care trebuie realizate de profesionişti. Dezbaterile s-au focalizat asupra viitorului media publice în era digitală, a strategiilor de protejare a drepturilor de autor şi asupra combaterii fenomenului de fake news. În cadrul conferinţei, Radio România şi BBC Radio au semnat un acord bilateral în vederea dezvoltării unui parteneriat creativ de cooperare între cele două instituţii. Acest acord urmează celor două semnate cu Radio France şi RAI şi face parte din strategia de colaborare a Radio România cu cele mai prestigioase instituţii media din Europa.


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-05 09:22:00
Vizualizari: 990
TiparesteTipareste