Preparate din ţelină

preparate din ţelină Ţelina este folosită de multe ori în mâncăruri, mai ales în ciorbe şi supe, în combinaţie cu alte legume rădăcinoase.

Ţelina este folosită de multe ori în mâncăruri, mai ales în ciorbe şi supe, în combinaţie cu alte legume rădăcinoase. Ţelina este bogată în antioxidanţi şi este recomandată în dieta celor care au colesterolul ridicat.

 

Dată pe răzătoare, în combinaţie cu morcovi şi cu mere, ţelina devine parte a unei salate de crudităţi, în care adăugăm ulei de măsline, puţin oţet de mere, piper şi sare. În această salată poate fi adăugată şi carne fiartă de pui, tăiată în cubuleţe, fiind servită tot ca aperitiv.

 

Un alte preparat uşor de făcut este ţelina cu brânză. Tăiem o ţelină în felii subţiri şi o punem la fiert. Scurgem feliile după care le rumenim într-o tigaie, fie în ulei, fie în unt. Într-un vas din sticlă termorezistentă se pune un strat de felii de ţelină, apoi unul de brânză rasă, apoi din nou unul de felii de ţelină, având grijă ca ultimul strat să fie de brânză, peste care poate fi întins un ou bătut. Se pune vasul în cuptor, încălzim la 180 de grade şi îl lăsăm acolo pentru circa 20 de minute, până ce prinde o crustă la suprafaţă.

 

Deşi este foarte uşor de preparat, supa cremă de ţelină este mai puţin prezentă în bucătăria românească, reţeta fiind întâlnită în multe cărţi de bucate, mai vechi sau mai noi. Avem nevoie de o una, două rădăcini de ţelină, în total circa un kg, de jumătate de kg de cartofi, de o ceapă şi de câţiva căţei de usturoi. Tăiem ţelina în felii, cartofii în cubuleţe şi punem rădăcinoasele la fiert, timp de 30 de minute, fie în apă cu puţină sare, fie într-o zeamă în care am fiert carne de pui.

 

Separat tocăm o ceapă şi câţiva căţei de usturoi pe care-i rumenim uşor într-o tigaie, după care îi punem împreună cu ţelina şi cartofii. Trecem apoi legumele într-un vas unde le pasăm şi obţinem o cremă pe care o subţiem cu puţin lapte sau cu smântână. Crema de ţelină poate fi ornată cu frunze de ţelină pe care le putem rumeni puţin într-o tigaie cu ulei de măsline. De asemenea, poate fi servită cu crutoane. În acelaşi mod poate fi obţinută o cremă mai groasă de consistenţa piureului de cartofi, care poate fi servită ca garnitură la felul principal.


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-04 19:46:00
Vizualizari: 198
TiparesteTipareste