Previziuni ale Băncii Mondiale

previziuni ale băncii mondiale Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimările privind evoluţia economiei României în următorii ani.

Banca Mondială a revizuit în creştere estimările privind avansul economiei româneşti, la 4,2 la sută, anul acesta, apoi la 3,6% anul viitor, respectiv 3,2% în 2021. Specialiştii spun că se aşteaptă o moderare a creşterii economice pe termen mediu, mai ales în contextul creşterii ratei de angajare a persoanelor cu studii postliceale în defavoarea celor cu o educaţie mai scăzută, evoluţie care va accentua inegalităţile. Instituţia financiară consideră, pe de altă parte, că guvernul va avea dificultăţi în menţinerea deficitului bugetar sub 3% din PIB. 


Nou promovata Lege a pensiilor şi planificatele majorări salariale în sectorul public vor pune o presiune pe deficitul bugetar consolidat şi vor reduce spaţiul fiscal disponibil pentru investiţii. Banca Mondială recomandă ca pe agenda de priorităţi a guvernului să se afle reforme în administraţia publică şi în companiile de stat, precum şi politici adecvate pentru rezolvarea disparităţilor sociale şi spaţiale. De asemenea, instituţia recomandă reînnoirea eforturilor pentru îmbunătăţirea participării pe piaţa forţei de muncă şi măsuri pentru reducerea şomajului ridicat în rândul tinerilor şi al celor cu calificare scăzută, ceea ce va ajuta la atenuarea constrângerilor în ceea ce priveşte oferta şi la îmbunătăţirea sustenabilităţii creşterii. 


"Pe termen mediu, punctul central al politicii fiscale ar trebui reechilibrat, de la majorarea consumului spre mobilizarea investiţiilor, în special din fondurile europene, pentru a sprijini o convergenţă sustenabilă spre UE şi incluziunea socială. Reformele în administraţia publică şi în companiile de stat, sporirea predictibilităţii reglementărilor, precum şi politici adecvate pentru rezolvarea disparităţilor sociale şi spaţiale ar trebui să fie pe agenda de priorităţi a Guvernului", susţine instituţia financiară. 


Pe de altă parte, tot un raport al Băncii Mondiale arată că aproape 40% dintre emigranţii români au studii superioare. Specialiştii atrag atenţia că, din acest motiv, în ţările de origine apar probleme legate de forţa de lucru calificată, ceea ce duce la încetinirea creşterii economice a zonelor respective. Potrivit raportului, ponderea imigranţilor din Europa a crescut rapid în ultimele patru decenii, unul din trei imigranţi din întreaga lume îndreptându-se spre acest continent. 


Migraţia intraregională este, de asemenea, ridicată în Europa şi Asia Centrală, 80% dintre oameni alegând să se mute în alte ţări din regiune. Migraţia dă naştere unor preocupări legate de 'exodul creierelor', al mâinii de lucru calificate din ţările de origine, deoarece persoanele cu un nivel superior de educaţie tind să emigreze mai des în cadrul regiunii - mai precizează Banca Mondială.www.rri.ro
Publicat: 2019-10-10 12:40:00
Vizualizari: 328
TiparesteTipareste