EUROPALIA România

europalia românia De-a lungul anilor, toamna, la Bruxelles vedeam afişul EUROPALIA cu numele unei mari ţări invitate. Acum, pe afişele prestigiosului festival cultural este numele României.

De-a lungul anilor, toamna, la Bruxelles vedeam afişul EUROPALIA cu numele unei mari ţări invitate. Acum, pe afişele prestigiosului festival cultural este numele României. După invitaţi din continente îndepărate, India, Brazilia, Indonezia, EUROPALIA revine acasă, în Europa, împreună cu România. Ediţia din acest an este una specială şi pentru că se împlineşte o jumătate de secol de la lansarea, în 1969, a festivalului. EUROPALIA 2019, având România ca invitat, a început la 1 octombrie, ceremonia oficială desfăşurându-se în prezenţa regelui Filip şi a reginei Mathilde, alături de preşedintele României, Klaus Iohannis. 


Punctul central al EUROPALIA, ediţia românească, este Brâncuşi. Marele nostru sculptor, un artist universal, nu a avut până acum o mare expoziţie retrospectivă în Belgia. "Brâncuşi. Sublimarea formei" este o expoziţie amplă şi complexă, în care descoperim sculpturile sale celebre, fotografii, multe realizate chiar de sculptor, documente şi informaţii despre Brâncuşi. Îi sunt alături marii săi prieteni şi colegi din marea artă: Rodin, Modigliani, Man Ray, Férnand Leger, Marcel Duchamp. În expoziţia de la BOZAR admirăm sculpturile de la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti sau de la Muzeul de Artă din Craiova, de la vestitele deţinătoare de lucrări de Brâncuşi Muzeul Guggenheim din New York şi parizianul Centru Pompidou, de la Tate Gallery din Londra sau de la Muzeul Hirshhorn din Washington. Rapsodia Română de Enescu a deschis partea muzicală a festivalului care v-a continua cu o gamă largă de concerte. De altfel, de la EUROPALIA nu vor lipsi muzica, dansul, teatrul, filmul, literatura. 


La Muzeul Galo-roman din Tongeren va fi deschisă, pe 19 octombrie, expoziţia "Dacia Felix. Trecutul glorios al României" în care sunt prezentate piese unice din Tezaurul României sau alte obiecte de o uriaşă importanţă istorică. Ni se promit abordări interesante despre romani, daci şi geţi, dar şi despre greci, sciţi şi celţi. Expoziţia îşi propune să realizeze o mai bună cunoaștere și înțelegere a civilizației romano-geto-dacice de la nord de Dunăre. Timpurile străvechi sunt evocate şi în expoziţia de la Muzeul Le Grand Curtius din Liege, "La începuturile istoriei. Civilizații timpurii (preistorice) între Carpați și Dunărea de Jos". Printre "vedetele" de ceramică al vechilor culturi din acest spaţiu regăsim şi excepţionala cultură Cucuteni, cu jocurile geometrice de acum 5 mii de ani. 


O altă expoziţie, de la Bruxelles, cuprinde 7 instalaţii contemporane, cu raportări la opera lui Brâncuşi, în timp ce o alta, mai amplă, încearcă să contureze identitatea naţională românească în artele plastice. Cinematografia este grupată sub titlul "Videogramele unei naţiuni" şi înseamnă peste 90 de filme româneşti contemporane, care îşi propun să contureze momente importante din zbuciumata istorie a României din ultimul secol. 


Programul EUROPALIA România vorbeşte de câteva sute de manifestări, cu participare multidiciplinară şi multiculturală. Creatorii implicaţi în aveste evenimente culturale vin din timpuri şi spaţii diferite pentru a susţine originalitatea discursului contemporan al României, la exact 30 de ani de la înlăturarea glorioasă a regimului comunist.  


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-13 13:30:00
Vizualizari: 1452
TiparesteTipareste