Jurnal românesc 17.10.2019

jurnal românesc 17.10.2019 10.000 de medici au plecat din România până în 2016, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia profesională a cadrelor medicale din Uniunea Europeană.

10.000 de medici au plecat din România până în 2016, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia profesională a cadrelor medicale din Uniunea Europeană. Experţii români afirmă, însă, că nu se poate cunoaşte numărul real al doctorilor care au ales să profeseze în altă ţară şi că ar trebui să se ţină cont de numărul celor care au solicitat autorităţilor române eliberarea de certificate de conformitate, necesare pentru a lucra în străinătate. Medicul Denis Păduraru a declarat la Radio România că în ţara noastră problemele sistemului medical rezidă în lipsa banilor publici, în orientarea spre spitale în detrimentul ambulatoriului şi în existenţa unui sistem supracentralizat în colectarea şi cheltuirea fondurilor. Cei mai mulţi medici români au plecat în Belgia, Franţa, Germania şi Marea Britanie, din motive care ţin de salarizare, condiţii de lucru şi respectul pacienţilor.


Scurmetrajul "Mezzo Piano!", în regia lui Eugen Dediu-Sandu, va fi proiectat la New York, pe 18 octombrie, în competiția oficială a Chelsea Film Festival. Pelicula este o producție a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale" din București şi are la bază un scenariu scris tot de Eugen Dediu-Sandu. Din distribuţie fac parte actorii Gabriel Spahiu și Dorina Lazăr. Filmul spune povestea unui fiu care se răfuiește cu memoria unei mame dominatoare şi se întoarce la o pasiune artistică pe care a fost silit să o abandoneze. După proiecţie, regizorul, producătoarea Dumitrana Lupu și artistul grafic Cătălin Sîrbu vor dialoga cu publicul din sală. Chelsea Film Festival a fost fondat în 2013 de către franțuzoaicele Ingrid și Sonia Jean-Baptiste şi îşi propune să fie o platformă de prezentare pentru tinerii regizori din toată lumea. Participarea românească la Festival este susținută de ICR New York.


Copiii români născuți în 2018 în Marea Britanie ocupă locul 2 ca număr după cei pakistanezi şi în faţa celor polonezi, scrie ziarulromanesc.net, care citează Biroul Național de Statistică de la Londra. 15.196 de copii din părinți români au venit pe lume anul trecut în Regatul Unit, cu aproape 2.000 mai mulți decât în 2017. Cifrele sunt relevante în condiţiile în care, în 2009, românii ocupau locul 21 în topul naşterilor în Marea Britanie, iar în 2007, anul în care ţara noastră a intrat în Uniunea Europeană, s-au înregistrat doar 1.248 de nașteri. Potrivit autorităţilor britanice, numărul copiilor născuți în Regat din părinți străini a scăzut pentru prima dată în ultimii 30 de ani pe fondul unei reduceri globale cu 3,2 procente a numărului de nașteri din Marea Britanie. Aproximativ 500.000 de români trăiesc în Regatul Unit, conform estimărilor Ambasadei României la Londra.


Filmul "5 minute", scris și regizat de Dan Chișu, cu Mihai Călin și Diana Cavallioti în distribuție, va avea premiera mondială în competiția celei de-a 35-a ediții a Festivalului Internațional de la Varșovia, care se desfășoară în perioada 11 - 20 octombrie. Drama va fi proiectată pe 18, 19 și 20 octombrie. Pelicula este inspirată din fapte reale petrecute într-un cinematograf din Bucureşti, când unii spectatori prezenţi în sală la proiecţia unui film despre un cuplu format din două femei au protestat faţă de comunitatea LGBT, iar în scandalul care a urmat un tânăr a fost rănit şi transportat la spital. Lungmetrajul va concura atât pentru Warsaw Grand Prix, în valoare de 23.000 de euro, cât şi pentru premiul pentru cea mai bună regie, de 2.300 de euro și premiul special al juriului, de 1.150 de euro. "5 Minute" va avea avanpremieră națională pe 25 octombrie, în cadrul festivalulu Les Films de Cannes à Bucarest şi va rula în cinematografele româneşti din 27 martie 2020.


Ambasada României la Chișinău transmite că cetățenii români care se află în Republica Moldova îşi pot alege preşedintele la orice secție de votare organizată pe malul stâng al Prutului. Misiunea diplomatică informează că actele de identitate în baza cărora se poate vota în străinătate sunt cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul de serviciu, paşaportul simplu şi toate variantele electronice şi temporare ale acestora, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar. Ambasada reaminteşte că actele de identitate trebuie să fie valabile în ziua votării. Scrutinul prezidenţial va avea loc, în afara graniţelor României, pe durata a trei zile. Primul tur va fi organizat în perioada 8-10 noiembrie, iar cel de-al doilea între 22 şi 24 noiembrie.www.rri.ro
Publicat: 2019-10-17 12:14:00
Vizualizari: 213
TiparesteTipareste