Învestirea Comisiei Europene, amânată cu o lună

Învestirea comisiei europene, amânată cu o lună Parlamentul European a decis să amâne instalarea noii Comisii Europene până la 1 decembrie, după respingerea candidaților pentru posturile de comisar european din Franța, Ungaria și România.

 

Instalarea noii Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen, a fost amânată cu o lună, pentru data de 1 decembrie. Votul de confirmare în Parlamentul European a întregii echipe urma să aibă loc, la 23 octombrie, însă deputații europeni au decis să mai acorde timp României, Ungariei și Franței să vină cu noi propuneri pentru funcția de comisar european.

"Parlamentul este implicat într-un mecanism transparent. În prezent, trei alţi comisari trebuie să fie propuşi de România, Ungaria şi Franţa şi vom începe în Parlament analiza candidaturilor lor", a declarat Preşedintele Parlamentului European (PE), David Sassoli.

Astfel, actualul executiv comunitar condus de Jean-Claude Juncker va gestiona  interimar afacerile curente,  până la data la care forul legislativ european va învesti noua Comisie.

 

Candidații din România și Ungaria, respinși de comisia juridică din PE

 

Premierul maghiar, Viktor Orban, l-a propus pe Olivér Varhelyi, ambasadorul Ungariei la UE, în locul lui László Trócsányi, respins de Comisia pentru afaceri juridice (JURI) din cauza suspiciunilor privind posibile conflicte de interese. Aceeași soartă a avut-o și candidata României pentru poziția de comisar european pentru Transporturi, Rovana Plumb. Și propunerea Franței, Sylvie Goulard, a fost respinsă săptămâna trecută, după a doua audiere în Parlamentul European.

 

România va face o altă nominalizare după învestirea unui nou guvern

 

Adina Vălean, eurodeputat din grupul popularilor europeni și președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie, oferă detalii despre votul negativ acordat candidatei din Franța:

"În cazul doamnei Goulard, deși a trecut testul comisiei juridice, la audierile din comisia de specialitate, cea pe care o conduc, răspunsurile domniei sale la diverse întrebări au fost nesatisfăcătoare, ceea ce a dus la continuarea procedurii, însemnând o a doua audiere, unde răspunsurile au fost, din nou, nesatisfăcătoare, astfel că, în final, comisia a votat respingerea candidaturii lui Sylvie Goulard."

 

Totodată, Adina Vălean ar putea fi următoarea propunere a României pentru funcția de comisar european. Conform mai multor publicații românești, dacă guvernul liberal va fi învestit de Parlament, atunci Ludovic Orban, premierul desemnat de președintele Iohannis, va numi fie pe Adina Vălean, fie pe Siegfried Mureșan pentru funcția de comisar european.

 

Adina Vălean, despre posibilitatea de a fi numită noul candidat al României pentru funcția de comisar european:

 

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-18 18:49:00
Vizualizari: 761
TiparesteTipareste