O carte, două cărţi…

o carte, două cărţi… "Toamna se numără bobocii" spune o vorbă veche românească, referindu-se la începerea şcolii.

"Toamna se numără bobocii" spune o vorbă veche românească, referindu-se la începerea şcolii. Şi pentru că vacanţa s-a terminat e timpul să revenim la lucruri serioase, dar care pot fi şi plăcute, după cum ne asigură interlocutoarea noastră, Valentina Bâcu, cea care coordonează târgul de carte internaţional pentru copii Bookerini.


De unde această idee? (Valentina Bâcu) : "Este un târg care a pornit dintr-o nevoie, aceea ca şi micii cititori să-şi găsească un loc al lor, în care ei şi cărţile care sunt scrise pentru ei să fie puşi în valoare, odată cu autorii şi ilustratorii de carte pentru copii, care în ultimii ani sunt din ce în ce mai mulţi. Se scrie, se traduce mult, există multă literatură pentru copii. Bookerini a pornit dintr-un gând pe care l-am avut vizitând alte târguri de carte din lume, un entuziasm care ne-a cuprins pe toţi cei care iubim cartea pentru copii. Şi a fost un test pe piaţa românească, de a afla dacă este nevoie în acel moment de un astfel de eveniment. Prima ediţie, care a avut loc acum doi ani la librăria Cărtureşti Verona, ne-a confirmat aşteptările: că este cazul să avem un proiect gândit pentru copii şi iată-ne al a doua ediţie cu un număr de două ori mai mare de invitaţi, atât din România, cât şi din afara ţării şi de participanţi."


Ce speranţe au avut organizatorii târgului de la evenimentul de la Bucureşti, aflăm tot de la Valentina Bâcu, coordonatoarea târgului de carte pentru copii Bookerini: "Este foarte bine că se întâmplă. Faţă de acum doi ani sunt foarte multe edituri care au preluat iniţiativa de a încuraja literatura autohtonă. Literatură pentru copii tradusă este de mulţi ani, dar este o tendinţă de a încuraja şi literatura românească şi ne bucură că pe lângă editurile mari, au început şi cele mici să se gândească la acest lucru. 

Şi credem noi că în curând o să avem o literatură scrisă de oameni care vor trăi din ceea ce scriu, care vor trăi din ceea ce desenează, fiindcă acum aproape toţi autorii de carte pentru copii sunt obligaţi să aibă şi altă sursă de venit, literatura este adesea un hobby, un hobby care costă. Încă nu avem impresari, nu avem editori. Bookerimi nu se adresează exclusiv copiilor, se adresează exclusiv iubitorilor de literatură pentru copii, iar noi credem că literatura pentru copii nu este făcută pentru a fi citită doar de cei mici. Ne adresăm în primul rând părinţilor şi profesorilor, pe care îi încurajăm să dezvolte un gust pentru carte a de calitate, cartea frumoasă. Şi punem şi noi preţ pe acest lucru."


Ediţia din acest an a avut ca punct central "călătoriile", după cum am descoperit vizitând pagina de facebook a târgului. Aici organizatorii, clar ne-au tot tentat cu surprize:  "Cum vom călători? Pe jos, pe râu cu bărcile, cu balonul sau cu orice alt mijloc de transport produs de imaginația noastră și care ne transpune în poveste. Tu ai grijă doar să-ți plănuiești #Călătoria din vreme, mai ales acolo unde ai nevoie de o rezervare, fiindcă locurile sunt limitate. Consultă programul, invită-ți prietenii și înscrieți-vă la atelierul/activitatea la care sunteți siguri că puteți ajunge."


Şi asta pentru că deşi activităţile şi atelierele de pe parcursul celor patru zile de târg sunt gratuite, locurile sunt limitate, aşa că doar o rezervare în prealabil a putut garanta participarea la evenimentul dorit.


Motto-ul ediţiei a fost: "BOOKERINI - Devorăm cărțile bune!" Şi asta pentru că, după cum ne-a spus Valentina Bâcu, coordonatoarea târgului de carte pentru copii Bookerini, totul s-a desfăşurat după un plan prin care s-a intenţionat tentarea copiilor sau a cititorilor, în general, cu lectura: 

"Am invitat la cea de-a doua ediţie, edituri care au titluri puternice, frumoase, care prezintă cartea - obiect.  Ne dorim ca a treia ediţie să cuprindă şi mai mulţi invitaţi din afara ţării. Este un entuziasm de care avem nevoie în România şi, de ce nu, (n.r. ne dorim) să existe şi contracte pe care scriitorii şi ilustratorii să le poată realiza prin intermediul Bookerini. Pentru următoarea ediţie ne dorim o echipă mai mare, ne dorim un spaţiu generos, frumos, care să atragă copiii la poveşti, fiindcă am vrea să le propunem o experienţă inedită, să reuşim să îi fascinăm, mai mult de atât să plece ei încântaţi şi cu cărţile cu autograf şi să îşi dorească să îşi petreacă aşa timpul liber, citind şi dăruind cărţi. Participarea la târg e gratuită şi la toate atelierele şi toate activităţile este gratuită, dar este limitată de un anumit număr. Aşa că recomandarea noastră este ca rezervările să se facă din timp."


Iar ca activităţi cărora vizitatorii li s-au putut alătura la târg trebuie să amintim întâlnirile cu  autorul preferat sau cele de desenat cot la cot cu un ilustrator admirat.  Totul sub cupola Bibliotecii Naţionale a României. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-22 13:51:00
Vizualizari: 1041
TiparesteTipareste