Unde votează românii din străinătate?

unde votează românii din străinătate? MAE a publicat o hartă cu secţiile de votare din străinătate pentru alegerile prezidenţale de luna viitoare. Aceasta poate fi consultată pe site-ul ministerului, mae.ro.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a publicat lista şi harta interactivă cu cele 835 de secţii de votare pe care le organizează în străinătate pentru alegerile prezidenţiale din 10 şi 24 noiembrie. Numărul este aproape triplu faţă de cel al secţiilor organizate la scrutinul pentru preşedinte de acum cinci ani. "Buna funcţionare a unui număr record de secţii de votare în afara ţării, în condiţiile desfăşurării votului pe parcursul a trei zile pentru fiecare dintre cele două tururi de scrutin, implică atât o coordonare strânsă între instituţiile partenere - Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, cât şi cooperarea cu formaţiunile politice care vor nominaliza reprezentanţi în birourile electorale ale secţiilor de votare din străinătate şi cu comunităţile de români din străinătate", se arată într-un comunicat al ministerului. 


Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără: Spania (143), Italia (142), Germania (80), Marea Britanie (72), Franţa (50), SUA (38), Republica Moldova (37), Olanda (25), Belgia (23), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (17), Grecia (11), Portugalia (9) şi Elveţia (8). În total, în ţările din spaţiul Uniunii Europene vor fi organizate 639 de secţii de votare. De asemenea, MAE menţionează că, pe lângă secţiile de votare organizate, în mod tradiţional, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, va fi deschisă, în premieră, o secţie de votare şi în Mali, pentru a le permite militarilor români care participă la misiunile din cadrul operaţiunii ONU de stabilizare în această ţară să îşi exercite dreptul de vot. 


Reamintim că la alegerile prezidenţiale din anul 2014 au fost organizate în străinătate 294 de secţii de votare, la alegerile parlamentare din anul 2016 au fost organizate 417 de secţii de votare, iar la alegerile pentru Parlamentul European din mai 2019 au fost organizate 441 de secţii de votare. La alegerile pretidenţiale de luna viitoare, procesul de votare în străinătate se va desfăşura pe parcursul a trei zile, respectiv pe 8, 9 şi 10 noiembrie, pentru primul tur de scrutin, şi pe 22, 23 şi 24 noiembrie, pentru al doilea tur de scrutin. Programul secţiilor de votare este: vineri între ora locală 12.00 şi ora locală 21.00, iar sâmbătă şi duminică între ora locală 7.00 şi ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând, în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în incinta de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora locală 23.59.


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-22 11:44:00
Vizualizari: 923
TiparesteTipareste