Raport privind riscurile cibernetice asociate reţelelor 5G

raport privind riscurile cibernetice asociate reţelelor 5g UE lucrează la elaborarea unui set de măsuri pentru a răspunde riscurilor de securitate cibernetică asociate reţelelor 5G, la nivel național și la nivel european.

Comisia Europeană avertizează într-un raport asupra riscurilor în creştere ale atacurilor cibernetice având ca autori entităţi susţinute de guverne. Raportul are ca temă riscurile cibernetice asociate reţelelor 5G, reţele considerate, pe de altă parte, de importanţă majoră pentru competitivitatea economică a blocului comunitar. Sectoare critice, precum cel energetic, al transporturilor, al serviciilor bancare sau al sănătăţii vor fi interconectate de reţele de tip 5G, iar orice vulnerabilitate ar putea fi exploatată, putând să degenereze într-un risc de siguranţă naţională sau chiar la nivel comunitar. 


Şeful Biroului de presă al Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Ştefan Turcu, explică: "Comisia Europeană a elaborat un raport care identifică principalele ameninţări la adresa securităţii, este o evaluare coordonată la nivelul UE. Principalele provocări sunt legate, în primul rând, de aşa-numitele inovaţii-cheie din domeniul tehnologiei 5G. Sigur, pe de o parte, vor aduce multe îmbunătăţiri, dar, pe de altă parte, cresc şi riscurile în materie de securitate. Apoi, rolul furnizorilor în construirea şi apoi în ceea ce înseamnă operarea reţelelor 5G. Dacă ar fi să le luăm pe rând, din evaluarea Comisiei preconizăm că implementarea propriu-zisă a reţelelor 5G va avea, în principal, următoarele efecte: o expunere sporită la atacuri, la fel şi multiplicarea punctelor de intrare care pot fi folosite de atacatori. Apoi, anumite echipamente sau funcţii ar putea deveni mai sensibile." 


Pe de altă parte, raportul mai avertizează şi asupra riscului supra-dependenţei faţă de un singur furnizor de echipamente pentru reţelele 5G, fapt ce ar spori expunerea faţă de o posibilă întrerupere a serviciilor, de unde poate rezulta, de exemplu, un eşec comercial, cu toate consecinţele ce decurg de aici. Rețelele 5G vor conecta miliarde de dispozitive, senzori și camere video, utilizate în orașe, locuințe și birouri smart, astfel că securitatea va deveni tot mai importantă. UE şi-a propus să vină până la sfârșitul acestui an cu un set de măsuri pentru a răspunde riscurilor de securitate cibernetică asociate reţelelor 5G, la nivel național și la nivel european. Iar până în toamna lui 2020, în colaborare cu Comisia, statele membre ar trebui să evalueze efectele recomandărilor, pentru a stabili dacă sunt necesare anumite acţiuni suplimentare. La nivelul fiecărui stat membru a fost finalizată deja o evaluare naţională a riscurilor privind infrastructurile, iar aceste rapoarte individuale au fost trimise Comisiei şi Agenţiei UE pentru securitate cibernetică. Între timp, Agenția Europeană pentru Securitate Cibernetică este aproape de finalizarea unei hărţi de amenințări specifice legate de rețelele 5G.


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-22 12:58:00
Vizualizari: 219
TiparesteTipareste