Arad

arad Mergem azi în vestul României și ne oprim în județul Arad. Vom cunoaște municipiul cu același nume, care deține un bogat patrimoniu cultural-istoric.

Mergem azi în vestul României și ne oprim în județul Arad. Vom cunoaște municipiul cu același nume, care deține un bogat patrimoniu cultural-istoric. Acesta oferă vizitatorilor un adevărat muzeu în aer liber al stilurilor arhitectonice specifice secolelor XVIII, XIX și XX, monumente de artă și de istorie.Însă nu mai puțin ofertante din punct de vedere turistic sunt și împrejurimile municipiului Arad.


Am aflat de la Levente Bognar, viceprimarul municipiului, că destinația noastră are o istorie bogată și fascinantă: "Aradul este, de fapt, poarta de vest a României, un oraș deschis spre vestul Europei, un oraș multietnic, multiconfesional, cu o tradiție de bună conviețuire între etnii. Este un oraș multicultural și, totodată, format din valorile comunităților etnice și confesionale exprimate de-a lungul secolelor. Avem un patrimoniu bogat, clădiri frumoase și impozante, care reflectă bogăția și istoria Aradului de peste 200 de ani. Însă este și un oraș dinamic, cu o tradiție industrială. În Arad s-a construit prima mașină din regiunea noastră, autoturismul Márta. Pot recomanda vizitatorilor centrul istoric. Aici pot vedea clădirea impozantă a Primăriei, dar și Palatul Cultural recent restaurant, în care Filarmonica Aradului susține concerte deosebit de frumoase. Avem o ofertă și spații culturale de nivel european. Sunt oferte și pentru timp liber și distracție. Sperăm să putem introduce cât mai curând în circuitul civil și Cetatea Aradului, construită în anii 1760-1780. Cetatea este intactă."


Dacă ajungeți la Arad, vizitați Palatul Administrativ, unul dintre cele mai impunătoare din oraș. Este, fără îndoială, cea mai frumoasă clădire de Primărie din România, spune Ralu Cotrău, purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului. 


"Tot în centrul municipiului, puteți vizita Teatrul Clasic Ioan Slavici, Palatul Cultural, restaurat de curând, cu un interior spectaculos, care taie respirația. Turnul de apă e un alt obiectiv interesant, mai ales că e locul ideal de a admira o parte din oraș de la 35 de metri înălțime. Aici veți găsi și un impresionant spațiu expozițional, care se întinde pe cinci niveluri. Nu ratați, de asemenea, clădirile vechi și palatele orașului, în special cele de pe bulevardul Revoluției: Palatul Neuman, Palatul de Justiție sau Palatul Băncii Naționale sunt un exemplu rafinat de arhitectură eclectică și neoclasică. Cetatea Aradului, o fortăreață transilvăneană construită în stil Vauban, sau Casa cu Lacăt, numită și Casa cu ghiulele după cele 17 ghiulele încorporate în perete, toate rămășițe ale trecutului orașului."


Aradul are, de asemenea, biserici în stil baroc precum mănăstirea sf. Simion Stârnicul și biserica sârbească Sf. Petru și Pavel sau catedrala Sf. Anton de Padova, edificată în anul 1904, în stil renascentist, continuă Ralu Cotrău, purtătoarea de cuvânt a Primăriei municipiului. 


"Vă recomandăm, de asemenea, să vizitați Biserica Sârbească, Biserica Roșie, Parcul Reconcilierii, Muzeul de Artă și Etnografie Eugen Popa, Clădirea Preparandiei, în care a funcționat prima școală pedagogică românească din Transilvania, Muzeul Cofetăriei. Mai puteți alege pentru vizită catedrala veche din Arad, Gara din Arad, care a beneficiat și ea de restaurare. Aradul e un oraș ofertant și din punct de vedere cultural-artistic. Peste 100 de evenimente se desfășoară pe parcursul anului în municipiul Arad."


Unul dintre aceste evenimente, mult așteptat, va fi organizat chiar în perioada următoare. Este vorba despre Târgul de Crăciun, pentru care centrul Aradului este împodobit şi prinde viaţă invitând la descoperirea meşteşugarilor zonei. Şi cum în zona Aradului există meserii tradiţionale, cu ocazia târgurilor acestea sunt vedetele. O altă sărbătoare importantă este Ziua Aradului, care amintește de perioada în care Aradul a devenit oraș liber regesc, astfel încât sărbătoarea din mijlocul lunii august, durează zece zile.


Iar, dacă timpul vă permite, nu  mai puțin ofertante sunt și împrejurimile orașului Arad. Vă puteți opri la Muzeul Viei și Vinului din comuna Ghioroc, care cuprinde peste 50.000 de sticle de vin de diferite vârste, din soiurile Riesling, Mustoasă, Fetească, Roșu burgund, Cabernet și Merlot. Vedetele colecției sunt câteva sticle de Riesling italian, din 1926. Iar tot la Ghioroc veți găsi Muzeul tramvaiului electric, deloc întâmplător având în vedere că aici a luat ființă prima linie electrificată de tramvai din estul Europei și a opta din lume. Aici încă se efectuează curse cu vechiul tramvai electric al podgoriei, cunoscut de cei în vârstă sub denumirea de Săgeata Verde. Levente Bognar, viceprimarul municipiului. 


"Avem podgoria Aradului, o regiune importantă. Aici se produce vinul specific zonei din podgoria Aradului, Cadarca de Miniș. Sunt vinuri de calitate care merită să fie cunoscute. Acolo, cei interesați le pot degusta și se pot chiar caza. Pe de altă parte, aproape este și biserica Maria Radna, recent restaurată, un loc de pelerinaj. Mai există cetăți medievale. În partea de sud a județului, avem mănăstirea Hodoș-Bodrog, mănăstirea Gai. Deci sunt zone renumite, aproape de orașul Arad."


Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Arad pune la dispoziția vizitatorilor materiale de promovare și hărți în limbile română, engleză, maghiară și germană.


Rubrică realizată cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.www.rri.ro
Publicat: 2019-10-24 13:30:00
Vizualizari: 389
TiparesteTipareste