Problema urşilor revine în actualitate

problema urşilor revine în actualitate Urşii sunt tot mai prezenţi în zonele locuite din România, iar autorităţile trebuie să ia măsuri pentru a apăra populaţia şi pentru a stopa pagubele.

Doar în ultimele săptămâni, zeci de apeluri la numărul de urgenţă 112 au semnalat prezenţa urşilor în mai multe zone locuite din zona montană a României, în judeţe precum Braşov, Mureş, Sibiu, Harghita, Covasna, Alba sau Bistriţa-Năsăud, iar recent un bărbat a fost ucis de un urs în timp ce se afla la pescuit.  Un altul, care păzea o cireadă de vaci la marginea unei păduri, a fost atacat, de asemenea, de un urs şi este în stare gravă. 


Nu sunt nicidecum cazuri singulare, pătrunderea urşilor în gospodării din satele de munte sau chiar în oraşe fiind o problemă veche pentru care autorităţile caută soluţii. Sunt mai multe cauze în spatele acestei situaţii, un rol important fiind jucat de defrişările foarte mari şi de numărul prea mare de exemplare. 


În România sunt peste 6 mii de urşi, toate fondurile cinegetice fiind suprapopulate. Numărul este relativ constant de câţiva ani, dar, spun cei de la Romsilva, habitatele au început să se fragmenteze din cauza dezvoltării infrastructurii rutiere, a dezvoltării economice şi a infrastructurii turistice. De asemenea, habitatele urşilor se restrâng ca urmare a dezvoltării urbanistice. Astfel că, ţinând cont de toate aceste aspecte, se estimează că numărul de urşi pe care România ar trebui să îi deţină s-ar situa undeva în jurul a 4 mii de exemplare. 


Marian Rasaliu, prefectul Braşovului, unul dintre cele mai expuse judeţe din punct de vedere al pătrunderii uşilor în zona populată, atât în mediul urban, cât şi în cel rural, atrage atenţia că este nevoie de măsuri urgente şi propune inclusiv strămutarea animalelor în alte ţări. 


Datele arată că în Europa sunt în jur de 14 mii de urşi bruni, în zece ţări - în Bulgaria există o populaţie de 900-1.200 de exemplare, în Slovacia numărul urşilor este estimat la 600-800 de animale, în Slovenia sunt în jur de 500-700 şi în Grecia au mai rămas aproximativ 200 de urşi. Urşii bruni au dispărut din Marea Britanie, iar existenţa lor este ameninţată în Franţa şi Spania. Nordul Europei este habitatul unei populaţii mai însemnate de urşi - circa 2.500 de animale în Suedia, în jur de 1.600 în Finlanda, circa 700 în Estonia şi 70 de urşi în Norvegia. 


Specie ocrotită de lege, ursul nu face obiectul vânătorii, iar pentru reducerea numărului de exemplare în zonele în care apar probleme deosebite se recurge uneori la recoltări, obţinute prin derogări făcute cu ordin de ministru. O derogare pentru câteva sute de exemplare pe an nu rezolvă, însă, problema, cu atât mai mult cu cât uneori nu se reuşeşte recoltarea tuturor exemplarelor. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-10-24 12:45:00
Vizualizari: 859
TiparesteTipareste