Jurnal românesc - 24.10.2019

jurnal românesc - 24.10.2019 Ministrul în exerciţiu al Muncii, Marius Budăi, a anunţat intenţia Guvernului de a majora salariul de bază minim brut pe ţară de la 2.080 lei lunar, cât este în prezent, la 2.262 lei pe lună de la 1 ianuarie 2020.

Ministrul în exerciţiu al Muncii, Marius Budăi, a anunţat intenţia Guvernului de a majora salariul de bază minim brut pe ţară de la 2.080 lei lunar, cât este în prezent, la 2.262 lei pe lună de la 1 ianuarie 2020. Potrivit proiectului de act normativ, persoanele care ocupă de cel puţin un an funcţii pentru care se solicită studii superioare ar urma să primească un salariu minim brut garantat de 2.620 lei lunar. Creşterea netă propusă ar urma astfel să fie de 100 de lei pe lună respectiv 200 de lei lunar pentru cei cu studii superioare. Marius Budăi a declarat că măsura, înscrisă în programul de guvernare al PSD, este sustenabilă, din moment ce România are a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi va contribui la reducerea sărăciei şi la limitarea migraţiei forţei de muncă peste hotare. De cealaltă parte, premierul desemnat Ludovic Orban a criticat anunţul ministrului şi a apreciat că un guvern demis nu poate adopta decizii privind stabilirea salariului minim.


Regizorul şi scenaristul Cristi Puiu participă, în perioada 24-29 octombrie, la a 23-a ediţie a Festivalului de Film Documentar de la Jihlava, în Cehia, unde va avea calitatea de președinte al juriului. Cineastul va susţine și un masterclass, pe 26 octombrie la Cinema Dukla, cu tema "Autenticitatea în filmele de ficţiune / Poate filmul de ficţiune să fie mai de încredere decât cel documentar?". Cristi Puiu va fi cel care va decide câştigătorul marelui premiu al competiţiei oficiale, Opus Bonum, pentru care se întrec nouă producţii din Franţa, Marea Britanie, India, Madagascar şi Palestina. Peliculele abordează probleme legate de rasism, dezastre naturale şi poveşti personale. De asemenea, va avea loc o proiecţie specială a filmului "Moartea domnului Lăzărescu", recompensat, printre altele, cu premiul "Un certain regard" la Festivalul de Film de la Cannes din 2006. 277 de filme sunt prezente la ediţia din acest an a Festivalului de Film Documentar de la Jihlava, iar prezenţa lui Cristi Puiu este sprijinită de Institutul Cultural Român de la Praga.


Ambasada României în Marea Britanie a găzduit lansarea organizaţiei MET Police Romanian Association, care îşi propune să-i aducă laolaltă cei aproape 100 de agenţi de origine română care lucrează în cadrul Poliţiei Metropolitane. Ambasadorul ţării noastre la Londra, Dan Mihalache, a evidenţiat excelentele legături de cooperare cu poliţia londoneză şi a punctat rolul pe care agenţii români îl joacă în menţinerea unui climat de siguranţă în capitala Regatului Unit, precum şi preocuparea pe care aceştia o manifestă pentru a sprijini comunitatea românească. Preşedintele şi vice-preşedintele Asociaţiei, agenţii Cristian Dumitru şi Adrian Anghelina, au susţinut importanţa asocierii poliţiştilor de origine română şi a integrării lor în Poliţia Metropolitană cu păstrarea identităţii şi a legăturilor de cooperare cu poliţia română. Aproximativ 500.000 de români trăiesc în Marea Britanie potrivit estimărilor Ambasadei României la Londra.


Expoziţia "Electrecord - Romania in Vinyl Covers", dedicată celei mai mari și mai vechi companii de înregistrări audio din România, va fi deschisă pe 25 octombrie, la Biblioteca Muntpunt din Bruxelles. Vor fi expuse coperți de discuri însoțite de mostre audio din diverse genuri muzicale, cu o atenţie deosebită acordată coperților originale realizate în ultima parte a secolului 20 de artişti vizuali precum Ion Bitzan, Ana Golici, Wanda Mihuleac, Marilena Preda-Sânc și Decebal Scriba. Evenimentul este completat de interviuri video ale artiștilor menţionaţi, dar și de amintirile directoarei Electrecord, Cornelia Andreescu și de intervenția anecdotică a compozitorului Vasile Șirli, fost director artistic. Manifestarea vizual-muzicală este inclusă în programul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA România, la care ţara noastră, în calitate de invitat de onoare, pune în scenă peste 250 de evenimente în perioada octombrie 2019 - februarie 2020. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 20 noiembrie.


Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, a cerut Ministerului Educaţiei majorarea fondului de burse acordate studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor etnici români din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania şi Macedonia de Nord. 

"Bursele studenţilor etnici români pot reprezenta inclusiv un proiect strategic pentru România, având în vedere că, într-o mare măsura, contribuie la apropierea de ţara-mamă şi la păstrarea identităţii româneşti a comunităţilor noastre din afara graniţelor", a declarat Codreanu. Acesta apreciază că o valoare echitabilă a bursei ar însemna 578 de lei în loc de 300, pentru studenţii care urmează programe de studii de licenţă şi 1.156 de lei faţă de 350 de lei, pentru cei care urmează programe de studii de masterat. Parlamentarul a cerut totodată o situaţie a numărului de burse acordate în prezent etnicilor români precum şi o analiză a impactului pe care majorările le-ar avea în bugetul anului 2020.



www.rri.ro
Publicat: 2019-10-24 12:14:00
Vizualizari: 591
TiparesteTipareste