Uniunea Europeană condamnă atacurile Turciei în Siria

uniunea europeană condamnă atacurile turciei în siria Conflictul din Siria a revenit în atenția comunității internaționale prin operațiunile militare ale armatei turce împotriva milițiilor din nordul Siriei.

Conflictul din Siria a revenit în atenția comunității internaționale prin operațiunile militare ale armatei turce împotriva milițiilor din nordul Siriei. Uniunea Europeană a condamnat ferm acțiunile Turciei și i-a cerut să înceteze. Deși un acord de încetare a focului a fost obținut, stabilitatea este foarte fragilă. 


Mihai Sebe este expert la Institutul European din România și a realizat o scurtă analiză asupra schimbărilor din zona de conflict și a motivelor care au îndemnat blocul european să acționeze împotriva Ankarei:


"Acțiunea Uniunii Europene este determinată de șocul produs de invazia Turciei și de amintirea crizei refugiaților din 2015. De altminteri, există temerea la nivelul oficialilor și nu numai că Uniunea Europeană va plăti în continuare nota de plată pentru criza siriană, așa cum s-a întâmplat în 2015-2016. 

Recent, președintele Turciei Recep Erdogan a amenințat cu trimiterea a peste 3 milioane de refugiați în Uniunea Europeană și a acuzat Uniunea Europeană de neîndeplinirea promisiunilor, și anume plata ajutoarelor financiare pentru garantarea traiului refugiaților, respectiv alte probleme referitoare la atitudinile europene față de Ciprul de Nord și față de procesul de aderare a Turciei. Această atitudine vine pe fondul unor mai multe crize cumulate și pe fondul temerii că vom asista din nou la o reproducere la scară mare a crizei din 2015."

            

Ce poate face însă concret Uniunea Europeană dincolo de simple declarații? Mihai Sebe: "A fost condamnată acțiunea militară și s-a pus o interdicție la exportul de arme. Dar aceste sancțiuni singure nu sunt suficiente și Uniunea Europeană va trebui să adopte o atitudine pe mai multe paliere. În primul rând, sancțiunile împotriva Turciei trebuie compensate.


 

Aceste sancțiuni, chiar dacă afectează economia Turciei și economia Uniunii Europene, nu sunt în sine suficiente și vor trebui să vină la pachet cu negocieri privind poate o nouă uniune vamală, un obiectiv cerut de mult timp de Turcia, precum și cu asigurarea unor ajutoare și susțineri financiare și politice pentru proeuropenii din Turcia. 

De asemenea, Uniunea Europeană poate să facă mai mult pe planul politicii externe prin crearea unei conferințe politice regionale, după modelul conferințelor de la Bruxelles, prin care ar trebui să promoveze un dialog politic, să sprijine poate federalizarea statelor din regiune pentru a oferi kurzilor satisfacții. Va trebui să încerce asigurarea stabilității, dar nu neapărat în Siria ci în întreaga regiune a Orientului Mijlociu. De asemenea, pe plan intern, Uniunea Europeană poate să regândească politica față de primirea refugiaților pentru a elimina din dialogul politic această amenințare perpetuă a unui nou val de refugiați, a elimina acest motiv de șantaj al Turciei."

            

Blocul european și Turcia au nevoie unul de celălalt. Aceasta deoarece interesele comune nu permit luarea măsurilor radicale care nu aduc nimic bun.www.rri.ro
Publicat: 2019-10-29 09:44:00
Vizualizari: 939
TiparesteTipareste