Coruri celebre din opere, la Sala Radio

coruri celebre din opere, la sala radio Joi, 31 octombrie, Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului său, Ciprian Ţuţu, prezintă la Sala Radio Coruri celebre din opere.

Opera este un întreg univers. Dacă astăzi îi sperie uneori pe tinerii spectatori, care se tem, nejustificat, de un gen desuet, opera a fost, la vremea în care compuneau Verdi sau Puccini, la fel de modernă ca pop-ul sau hip-hop-ul astăzi. Era de departe cea mai la modă deprindere de a petrece timpul liber. S-au scris cărţi întregi despre comportamentul social la operă. Teatrul liric era cel mai important loc din oraş unde trebuia să fi văzut şi unde, adesea, "spectacolul" din foaiere şi din loji era mai important chiar decât spectacolul de pe scenă.


Creaţiile scrise de cei mai mari compozitori (Verdi, Puccini, Wagner, Donizetti, Mozart, Rossini, Bizet ş.a.), "scena" socială creată de genul liric secole de-a rândul şi, nu în ultimul rând, clădirile teatrelor de operă care sunt peste tot în lume "bijuterii" în sine, creează o lume cel puţin fascinantă. Voci impresionante, decoruri grandioase, costume strălucitoare, o muzică plină de emoţie şi o poveste bazată pe dragoste/crime/trădări - toate acestea compun "universul" operei.


După 4 evoluţii apreciate pe scenele Festivalului Internaţional George Enescu, joi, 31 octombrie, Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului său, Ciprian Ţuţu, prezintă la Sala Radio Coruri celebre din opere.


Concertul este o ocazie de a asculta cele mai cunoscute partituri corale din Nabucco, Aida, La Traviata - Verdi, Tosca şi Turandot - Puccini, Cneazul Igor - Borodin, Don Pasquale şi Lucia di Lammemoor - Donizetti, Lohengrin - Wagner, Faust - Gounod ş.a.


Evenimentul se derulează cu participarea artiştilor Olga Murariu-Caia (soprană), Claudia Caia (mezzosoprană), Marius Olteanu (tenor), Elena Dincă-Velica (soprană), Emanuela Sălăjan (mezzosoprană), Mihnea Stănescu (tenor), Cristian Ruja (bariton), Ştefan Voicu (bas), Simona Săndulescu (orgă), Liviu Ofiţeru şi Bogdan Popa (percuţie), Carmen Săndulescu şi Dan Stoenescu (pian) şi a Corului de Copii Radio (dirijor: Răzvan Rădos).


În 2020, Corul Academic Radio împlineşte 80 de ani de când dă viaţă pe scenă şi în programele Radio România unor frumoase partituri corale.


Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.


Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.



www.rri.ro
Publicat: 2019-10-30 14:51:00
Vizualizari: 1278
TiparesteTipareste