Expoziţie foto la Sala Radio - Afghanistan: Chipuri ale războiului

expoziţie foto la sala radio - afghanistan: chipuri ale războiului Zâmbetele copiilor afgani, tricolorul de pe uniforma militarilor români sau instantanee din viaţa de zi cu zi în satele de lângă Kandahar sunt câteva din cadrele care compun expoziţia Afganistan: Chipuri ale războiului

Zâmbetele copiilor afgani, tricolorul de pe uniforma militarilor români sau instantanee din viaţa de zi cu zi în satele de lângă Kandahar sunt câteva din cadrele care compun expoziţia Afganistan: Chipuri ale războiului, deschisă în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie, în foaierul Sălii Radio. Vernisajul expoziţiei va avea loc la Centrul de presă al Radio România vineri, 1 noiembrie, de la ora 11.


Pentru orice jurnalist, oamenii sunt cei care fac o poveste să merite să fie spusă, şi aşa s-a întâmplat şi cu incursiunile corespondentului nostru Ilie Pintea în Afganistan: aproape fiecare om pe care l-a întâlnit acolo, din 2013 şi până acum, are o poveste. A călătorit cu militarii români în mai multe baze din această ţară a contrastelor, a văzut sate afgane desprinse parcă din alt timp, şi a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc.


Chipurile militarilor din cadrul Coaliţiei, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mişcă pe drumurile dintre oraşe cu o siguranţă pe care nu o aveau cu câţiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificaţii a acestei lumi. De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteţi vedea expuse la Radio România sunt cu oameni - copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor, pentru că războiul asta înseamnă pentru jurnalistul nostru: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei ţări măcinate de război, aşa că abordarea aceasta e cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul aşa cum l-a văzut Ilie Pintea.


Expoziţia de faţă este prima expoziţie de fotografie organizată în baza militară de la Kandahar, vernisată chiar de Ziua Naţională a României, în 2017, şi dedicată memoriei sublocotenentului post mortem Mădălin Stoica, de la Batalionul 280 Brave Hearts, căzut la datorie într-un atac cu maşină capcană. Ilie Pintea l-a cunoscut şi intervievat pe Mădălin la Kandahar cu puţin înainte de moartea sa. Expoziţia a fost vernisată anul trecut, chiar de Centenarul României, la Los Angeles, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, dar şi la Institutul Cultural Român din Bucureşti, iar o parte dintre fotografii au fost prezentate într-o expoziţie colectivă a corespondenţilor de război ai Radio România.


Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualităţi din anul 2000, iar din 2013 a însoţit de mai multe ori batalioanele româneşti dislocate în Afganistan. El a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa din teatrul de operaţii Afganistan, alături de militarii români.


www.rri.ro
Publicat: 2019-10-30 17:12:00
Vizualizari: 892
TiparesteTipareste