Festivalul Tânăr de la Sibiu

festivalul tânăr de la sibiu Celebra cântăreaţă şi actriţă Margareta Pâslaru este invitatul de onoare al celei de-a cincea ediții a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care a fost deschisă pe 1 noiembrie, la Teatrul Gong, cu proiecția filmului "Veronica".

Celebra cântăreaţă şi actriţă Margareta Pâslaru este invitatul de onoare al celei de-a cincea ediții a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care a fost deschisă pe 1 noiembrie, la Teatrul Gong, cu proiecția filmului "Veronica". Filmul "Veronica", inspirat de fabulele lui La Fontaine și regizat de Elisabeta Bostan, a fost lansat în 1972. Festivalul Tânăr de la Sibiu, cu un program dedicat copiilor şi adolescenţilor şi-a propus construirea unui public nou pentru teatrele dramatice. Timp de zece zile,în perioada 1 noiembrie - 10 noiembrie, organizatorii ne propun peste 40 de spectacole şi evenimente. 


Adrian Tibu, directorul Festivalul Tânăr de la Sibiu, ne-a spus că evenimentul s-a născut din nevoia de a oferi un program coerent tuturor categoriilor de public: "E o bucurie aici la Sibiu, este un moment de efervescenţă  într-un oraş care sărbătoreşte spiritul tânăr. Festivalul acesta a fost creat din preocuparea noastră de a dezvolta un nou tip de public, dar totodată şi pentru a dezvolta un nou tip de estetică în artele spectacolului. Teatrul Gong este un teatru de repertoriu, iar în încercarea noastră de a produce de a produce altfel de spectacole ne-am dat seama că este nevoie să dezvoltăm un alt tip de public. 

De aceea, prin acest festival nu facem decât să aducem evenimente care nu se regăsesc pe agenda din România, ca la rândul nostru, în următorii ani, să putem produce astfel de spectacole. Avem în program evenimente care reunesc întreaga familie, de la bebeluşi, la copii, adolescenţi, părinţi şi bunici într-un dialog despre generaţii. Această propunere, de a oferi spectacole pentru bebeluşi de şase de luni, dar şi ateliere pentru bebeluşi alături de părinţii lor a fost inedită. "                                           


Secțiunea dedicată copiilor aduce pe scena Teatrului Gong două spectacole ce promovează diversitatea și bogăția artei animației, printr-o tehnică impecabilă a unora dintre cei mai buni actori păpușari din România. Unul dintre spectacolele din programul Festivalului Tânăr de la Sibiu este o producţie a Teatrului de Păpuși "Puck" din Cluj Napoca, "Alfonso și Vrăjitoarea" în regia lui Decebal Marin.


Adrian Tibu, directorul Festivalul Tânăr de la Sibiu, ne face şi alte recomandări: "De neratat este actorul argentinian Luciano Rosso, care vine pentru prima dată în România. Este un actor foarte iubit de adolescenţi şi datorită clipurilor sale de pe youtube, unde strânge zeci de mii de vizualizări. În cadrul Festivalului Tânăr de la Sibiu prezintă spectacolul Furor, un performance dedicat adolescenţilor care chestionează eşecul versus succes. Totodată, încercăm să realizăm un dialog între artiştii români şi invitaţii din străinătate, la această ediţie îi avem ca invitaţi pe Las Turoneras. 

Vom găzdui şi o întâlnire cu scriitoarea Lavinia Branişte, care ne propune şi un atelier de desen Întâlnire cu Rostogol. Inedit, ediţia din acest an propune un focus pe aniversarea a 30 de ani de la Revoluţia Română din 1989, cu selecţie specială de cinci spectacole care vorbesc despre tranziţie şi perioada de dinainte de '89."     

                                                                                                                

Este vorba de montările "Amalia respiră adânc", "An Tan Tina", "Cultul personalităţii", "În umbra marelui plan" şi "Tipografic Majuscul". 



www.rri.ro
Publicat: 2019-11-04 10:03:00
Vizualizari: 653
TiparesteTipareste