Muzeul etnografic slovac din Nădlac

muzeul etnografic slovac din nădlac Mergem azi în extremitatea vestică a României și ne oprim în orașul Nădlac, din județul Arad.

Mergem azi în extremitatea vestică a României și ne oprim în orașul Nădlac, din județul Arad. Cu o populație de puțin peste opt mii de locuitori, orașul se află la cel mai important punct de trecere a frontierei dintre România și Ungaria pentru autoturisme. Totodată, Nădlac este și punctul final al călătoriilor aventuroase cu pluta pe râul Mureș.


Unul dintre principalele monumente ale orașului este biserica evanghelică luterană slovacă, a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1812. În prezent, în orașul românesc de lângă graniță trăiește cea mai mare comunitate etnică slovacă, refugiată aici din Tótkomlós, Ungaria și din Slovacia centrală în anul 1803. Slovacii au muncit zece ani la construcția bisericii, finalizată în anul 1822 și sfințită de Înălțarea Domnului. De altfel, și singura pictură din biserică ilustrează această sărbătoare. Monumentul a  trecut prin mai multe etape de reconstrucție, cea mai importantă fiind cea din 1895, când s-a înălțat turnul din care se poate vedea o frumoasă panoramă a orașului.


Însă locul în care veți putea cunoaște cel mai bine istoria și modul de trai al slovacilor din Nădlac este Muzeul Etnografic, unde am vorbit cu Ludmila Șomrak, profesoară de istorie și limba slovacă la liceul teoretic Jozef Gregor Tajovsky, din Nădlac.  

"Muzeul a fost înființat în a doua jumătate a anilor 90, când ne-am dat seama că e nevoie să păstrăm aceste tradiții ale strămoșilor noștri. Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România a cumpărat o casă tradițională. Prin bunăvoința locuitorilor slovaci, am reușit să adunăm aceste exponate, pe care aveți ocazia să le vedeți la noi. Muzeul este format din casa propriu-zisă, care are trei camere: camera din față, tinda și camera din spate. Mai există niște anexe și o curte în care avem și niște instrumente agricole care se foloseau în trecut. La muzeu se pot vedea obiecte și piese de mobilier care reprezintă viața slovacilor din Nădlac."


Casa e făcută din pământ bătut și e acoperită cu trestie, acestea fiind cele mai ieftine materiale pe care le puteau găsi oamenii la acea vreme, explică Ludmila Șomrak.  

"Cea mai importantă încăpere a fost camera din față, unde se desfășura viața familiei. Astfel, o componentă importantă e cuptorul țărănesc, folosit atât pentru încălzire cât și pentru gătit mâncare, oglinda, care e între cele două ferestre de la stradă și paturile. Mai de preț e patul pentru lăuze, un pat cu baldachin, folosit de femeile care nășteau. Vizitatorii pot vedea și câteva perne frumoase de zestre. Foarte de preț sunt și bibliile, cărțile pe care le deținem, care erau niște cronici ale familiei. Pe spate se scriau informații despre nașteri, căsătorii sau înmormântări."


Veți găsi în tinda vechii case și o carte de oaspeți, unde se pot vedea semnături și aprecieri din toate părțile lumii, inclusiv din Japonia. Așadar, dacă vă petreceți vacanța în județul Arad, loc al vechilor castele și conace, vă puteți opri și în Nădlac pentru a cunoaște comunitatea slovacă din România. 

Invitația a fost lansată! Vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație. Ați ascultat un material realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice, din cadrul Guvernului României. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-05 11:18:00
Vizualizari: 316
TiparesteTipareste