Tendinţe şi dezbateri pe marginea MCV

tendinţe şi dezbateri pe marginea mcv Noul raport al Comisiei europene privitor la starea statului de drept din România şi Bulgaria pe anul 2018, celebrul de-acum mecanism de verificare şi cooperare MCV, a fost dat publicităţii pe 22 octombrie 2019.

Noul raport al Comisiei europene privitor la starea statului de drept din România şi Bulgaria pe anul 2018, celebrul de-acum mecanism de verificare şi cooperare MCV, a fost dat publicităţii pe 22 octombrie 2019. El este critic la adresa României şi subliniază progresele înregistrate de Bulgaria. Însă reforma Uniunii Europene va aduce şi reforma MCV datorită criticilor pe care acest mecanism le-a primit în ultima perioadă.

            

Expertul Mihai Sebe s-a referit la intenţiile pe care noul executiv european le are. Mihai Sebe consideră că planul de acţiune pentru consolidarea statului de drept va rămâne principala linie directoare şi în noua arhitectură a MCV: 


"Statul de drept, în momentul de faţă, devine şi este o valoare europeană şi se doreşte crearea acestui mecanism de monitorizare la nivelul Uniunii Europene. În acest context, MCV-ul poate sau nu poate să fie un instrument în cadrul acestui proces la nivelul european dar, după ultimele evoluţii, se doreşte transformarea lui într-o nouă formulă. În momentul de faţă, problema MCV-ului este faptul că el a fost gândit ca un sistem tranzitoriu. Era un mecanism de cooperare şi verificare instituit cu prilejul aderării României şi Bulgariei în 2007 şi care nu a fost gândit să dureze atât de mult. De asemenea, trebuie să luăm în calcul că problemele legate de statul de drept, corupţie şi nu numai, sunt şi în alte state membre ale Uniunii Europene. Şi a apărut din ce în ce mai pregnant senzaţia unor standarde duble în măsura în care România şi Bulgaria aveau MCV-ul iar alte state cu probleme similare din Europa Centrală şi de Est nu erau supuse niciunei monitorizări."


            

Noua tendinţă din monitorizarea statului de drept va avea o abordare la nivelul întregii Uniuni şi se va concentra mai mult pe standarde cuantificabile. Mihai Sebe cu detalii: 


"Comisia Europeană doreşte să instituie un ciclu de evaluare a statului de drept pentru a monitoriza situaţia statului de drept din statele-membre. Astfel, se doreşte redactarea unui raport anual privind statul de drept şi se va dezvolta un tablou de bord privind justiţia în Uniunea Europeană. Avem de-a face cu un mecanism paneuropean, mult mai soft decât MCV-ul actual aplicat celor două state. Dar va fi un mecanism care va permite realizarea unei analize comparative şi care va duce la eliminarea criticilor privind aşa-numitul dublu standard privind tratamentul aplicat României şi Bulgariei comparativ cu alte state membre."

            

Tendinţele reformatoare la nivelul blocului comunitar vor influenţa şi MCV. Dar funcţionarea statului de drept nu va fi obiect al revizuirilor.www.rri.ro
Publicat: 2019-11-06 10:00:00
Vizualizari: 215
TiparesteTipareste