Avetismentele privind finanţele publice

avetismentele privind finanţele publice Noul guvern de la Bucureşti promite să nu scadă pensiile şi salariile românilor, chiar dacă se declară îngrijorat de finanţele publice.

Chiar de la instalarea în funcţie, noul ministru al finanţelor, Florin Cîţu, a anunţat că situaţia la nivelul bugetului României este îngrijorătoare şi că săptămâna viitoare va prezenta cifrele privind execuţia bugetară la zi. 


Florin Cîţu: "Execuţia bugetară, cea publică, este îngrijorătoare. La 9 luni avem un deficit mai mare de 2,6%. Eu spun că la 10 luni deficitul creşte, situaţia confirmă cele mai mari temeri ale noastre pe care le-am exprimat în ultimii doi ani. Rectificarea trebuie să fie până în 30 noiembrie. Deci va fi foarte curând şi bugetul bineînţeles până la sfârşitul anului, pe cât posibil. Avem o singură problemă, redimensionarea Guvernului de la 28 la 16 ministere, asta înseamnă că proiectul de buget care este acum în minister mai trebuie actualizat."


Îngrijorat de o deteriorare a deficitului bugetar al României s-a declarat şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Oficialul şi-a exprimat însă speranţa că acest lucru nu se va întâmpla. Potrivit BNR, incertitudini şi riscuri crescute la adresa perspectivei inflaţiei decurg din conduita viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, mai ales în contextul calendarului electoral 2019 - 2020. Mugur Isărescu spune că trebuie găsite solutii viabile, care să nu accentueze dezechilibrele: 


"Ştim că se iese greu dintr-o politică prociclică de trei ani, adică creştere de 4%, 5%, 7% am avut şi cu deficite la limită, la limita de 3%, când trebuia să avem deficite mai mici. Se iese greu, dar nu este imposibil şi vom discuta cu Guvernul acest lucru. Faptul că am spus că suntem îngrijoraţi nu înseamnă că suntem speriaţi."


Pe de altă parte, instituţii financiare internaţionale sunt optimiste în ceea ce priveşte evoluţia economiei româneşti. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi-a îmbunătăţit estimările privind economia României în acest an şi a menţinut prognoza privind produsul intern brut anul viitor. Potrivit unui raport publicat de instituţia financiară internaţională, economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 4%, faţă de un avans de 3,2% preconizat în mai. Pentru 2020, BERD a păstrat estimarea privind o creştere de 3,2% a PIB-ului României. Inflaţia a urcat de la 3,3% în decembrie la un nivel mediu de 3,9% în primul semestru din acest an, peste ţinta Băncii Naţionale, mai arată raportul. 


La rândul său, Fondul Monetar Internaţional recomandă României să menţină o politică monetară restrictivă. Într-un raport economic regional privind Europa, FMI scrie că este nevoie de o asemenea politică pentru a ţine sub control presiunile inflaţioniste. Luna trecută, instituţia financiară internaţională a revizuit în creştere, de la 3,1% la 4%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an.www.rri.ro
Publicat: 2019-11-07 12:20:00
Vizualizari: 528
TiparesteTipareste