Telemeaua de Sibiu devine al şaptelea produs românesc înregistrat la Uniunea Europeană

telemeaua de sibiu devine al şaptelea produs românesc înregistrat la uniunea europeană Telemeaua de Sibiu a primit recent aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată.

Telemeaua de Sibiu a primit recent aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată. Alte 6 produse alimentare românești sunt protejate în UE: Scrumbia de Dunăre afumată, Novacul afumat din Țara Bârsei, Telemeaua de Ibănești, Salamul de Sibiu, Cârnaţii de Pleşcoi și Magiunul de prune de Topoloveni. 


"Telemeaua de Sibiu" este o brânză obținută din lapte de oaie și preparată de mutl timp de ciobanii din satele aflate în apropiere, aflate într-un areal denumit Mărginimea Sibiului. Brânza din România aflată acum în registrul produselor cu "indicaţie geografică protejată" în Uniunea Europeană este obţinută, conform specificaţiilor din dosar, din lapte proaspăt de oaie, nepasteurizat. Telemeaua de Sibiu poate fi proaspătă, uşor sărată sau maturată, perioada de maturiare fiind de minimum 21 de zile. 


Despre importanţa obţinerii statutului de produs cu Indicaţie Geografică Protejată, şeful Biroului de Presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ştefan Turcu: "Telemeaua de Sibiu" se alătură altui produs de Sibiu, da?, celebrul "Salam de Sibiu" şi altor produse în total la nivel european, peste 1400. Pe scurt, de acest statut special recunoscut în întreaga Uniune Europeană, beneficiază atât consumatorii pentru că pot să aibă încredere în produs, pot să distingă produsele de calitate. În acelaşi timp şi în aceeaşi măsură şi producătorii beneficiază de pe urma faptului că "Telemeaua de Sibiu" este un produs cu Indicaţie Geografică Protejată pentru că practic va exista doar o concurenţă loială şi că producătorii autentici se vor distinge de cei care încearcă într-un fel sau altul să imite aceste produse."


Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune. Despre procedura de obţinere a acestui statut şi despre protejarea unui astfel de produs ne vorbeşte şeful Biroului de Presă al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ştefan Turcu:


"Procedura este, în aparenţă poate, un pic mai complicată, poate dura să spunem şi până la un an pentru că experţii Comisiei Europene trebuie să se asigure că - da? - ceea ce validează este autentic. În cazul de faţă Asociaţia producătorilor de telemea din Sibiu, adică un grup al producătorilor şi procesatorilor din arealul geografic au depus un dosar prin care trebuie să ateste, după nişte reguli bine stabilite, că respectă ceea ce, de fapt, reclamă şi anume indicaţia geografică protejată. Câştigul este mai mare decât timpul alocat pentru depunerea acestui dosar pentru că, după ce primeşte un produs cu indicaţie geografică protejată, cei care aplică pentru acest lucru au şansa să şi monitorizeze cumva utilizarea comercială a denumirii "Telemea de Sibiu" şi să ia măsuri juridice pentru că asta înseamnă practic, eşti protejat în întreaga Uniune Europeană."


            

În magazine, numele produsului, "Telemea de Sibiu", urmat de menţiunea "Indicație Geografică Protejată" tradus în limba ţării în care este comercializat, va trebui să se regăsească pe etichetă, împreună cu numele şi adresa producătorului, precum şi cu logo-ul organismului de inspecţie şi certificare.



www.rri.ro
Publicat: 2019-11-08 11:56:00
Vizualizari: 2054
TiparesteTipareste