Festivalul Internațional de Literatură ”LA Vest de Est / la Est de Vest”

festivalul internațional de literatură  ”la vest de est / la est de vest” Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara a avut loc în perioada 23-26 octombrie şi le-a propus scriitorilor invitați tema deloc comodă a relației dintre libertatea istorică, socială, economică și creația literară.

Cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) a avut loc în perioada 23-26 octombrie şi le-a propus scriitorilor invitați tema deloc comodă a relației dintre libertatea istorică, socială, economică și creația literară. Dezbaterea la care au participat disidentul anticomunist polonez Adam Michnik și istoricul român Adrian Cioroianu a deschis seria evenimentelor programate în cadrul festivalului.

 

Scriitorul Robert Şerban, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara: ”A fost o seară extraordinară. Întâlnirea a durat trei ore, adică o oră în plus peste cât prevăzusem, dar publicul ar fi rămas în continuare, de multă vreme n-am văzut atâta efervescență şi n-o spun ca om care este implicat în povestea asta, ci în calitate de jurnalist. A fost o seară fabuloasă, Adam Michnik a povestit multe lucruri, a vorbit şi despre întâlnirile lui cu Vladimir Putin şi cu fostul preşedinte al României, Ion Iliescu. A vorbit şi despre anii de puşcărie pe care i-a făcut pentru că nu trebuie să uităm, așa cum îl caracteriza chiar în această întâlnire scriitorul Mircea Mihăieș, Adam Michnik a fost un erou. Este un om care a făcut şase ani de puşcărie în regimul comunist, dar n-a cedat, a avut forţa să protesteze şi să lupte pentru libertate. Este un om care contează enorm pentru momentul 89. Repet, a fost o seară absolut formidabilă.”                                      

 

Cea de-a doua seară a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara a găzduit dezbaterea Romanul-Frankenstein: trei ipostaze ale literaturii care se naște din cimitirul istoriei. Robert Şerban, președinte FILMT : „Au fost invitaţi trei scriitori din trei literaturi diferite, unul dintre ei este arhicunoscut şi foarte iubit în România, autorul rus Evgheni Vodolazkin. La Editura Humanitas, în colecția Raftul Denisei, au apărut patru romane care îi poartă semnătura, Laur, Aviatorul, Soloviov și Larionov și Brisbane. Foarte mulţi timişoreni ne-au sugerat să-l invităm la festival, erau foarte dornici să-l vadă. Din Portugalia a venit José Luís Peixoto, un scriitor formidabil, considerat un al doilea José Saramago. Cărţile lui au apărut în traducere la Editura Polirom. Literatura română a fost reprezentată în această întâlnire de Lucian Dan Teodorovici, nu doar excelent prozator şi unul dintre cei mai traduşi scriitori în străinătate, ci şi un om care face enorm pentru literatura română, fiind directorul FILIT –Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi-, şi al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi. Am fost la FILIT luna trecută şi pot spune că a ieşit formidabil. Festivaluri ca FILIT-ul reuşesc acest lucru extraordinar, să intermedieze întâlnirea dintre oamenii care fac literatură, formidabilii oameni care fac literatură şi cei care le citesc cărţile.”

 

Programul Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara ”La Vest de Est / la Est de Vest” a inclus lecturi publice în premieră și dezbateri pornind de la tema ediției din acest an: „Libertatea. Între istorie și literatură”, aleasă pentru a marca cei 30 de ani de la Revoluția din 1989. Un moment aparte în program l-a reprezentat seara dedicată scriitorilor timișoreni Daniel Vighi, Viorel Marineasa și Petru Ilieșu, și dialogului despre libertate, libertate de expresie, despre rolul scriitorului în cetate, în Timișoara, primul oraș românesc liber.

 

Robert Şerban, președinte FILMT. Track: „Aceste festivaluri de literatură sunt foarte importante în acest moment, mai ales că nu stăm foarte bine în ceea ce priveşte consumul de carte. Nu-mi dau seama dacă vor fi efecte pe termen lung dar e minunat că pentru două ore îi poţi asculta pe scriitori citind din cărţile lor în splendida Sală Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara. Poţi participa la discuţii, poţi pune întrebări, poţi lua un autograf, ce poate fi mai frumos pentru un om care iubeşte literatura. Chiar dacă statisticile nu arată încurajator trebuie să fim activi, să ne apărăm, până la urmă, arta în care credem. Şi este încurajator să vezi că vin atâţia oameni din alte oraşe pentru a întâlni un scriitor, pentru a asculta o lectură. Şi la această ediţie a fost o sală arhiplină şi oamenii au stat în picioare pentru că iubesc literatura. La Iaşi, la FILIT, am avut întâlniri cu elevii de liceu care mi-au pus nişte întrebări formidabile. Şi o spun din perspectiva unui om care face jurnalism, care ştie ce înseamnă o întrebare documentată. Am primit întrebări extraordinare din care reieşea că acei liceeni aveau curiozităţi profunde faţă de literatură şi de scris. Prin urmare, trebuie să trăieşti cu speranţa că făcând astfel de evenimente publicul iubitor de literatură va creşte şi va crede în continuare în puterea poveştilor. Şi este de datoria noastră, o oamenilor care credem în literatură, să continuăm astfel de evenimente.”                   

 

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect inițiat în 2012, care își propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiția studiilor comparatiste, inițiate de Fundația „A Treia Europă”


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-09 14:29:00
Vizualizari: 284
TiparesteTipareste