Informaţii privind desfășurarea alegerilor pentru Președintele României

informaţii privind desfășurarea alegerilor pentru președintele româniei Alegerile pentru Președintele României din anul 2019 au intrat în linie dreaptă.

Alegerile pentru Președintele României din anul 2019 au intrat în linie dreaptă. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) reaminteşte că, potrivit noilor reglementări introduse în legislația electorală, la scrutinul prezidențial din acest an cetățenii români aflați în străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și exercita dreptul de vot la secțiile de votare, în ambele tururi de scrutin, conform următorului program:

 

- vineri, 8/22 noiembrie 2019, între orele 12-21;

- sâmbătă, 9/23 noiembrie 2019, între orele 7-21;

- duminică, 10/24 noiembrie 2019, între orele 7-21. Toate orele sunt ore locale.

 

În toate cele trei zile există posibilitatea de prelungire a votării până cel mai târziu la ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

 

Pot vota la secțiile de votare din străinătate cetățenii români care în ziua alegerilor se află în afara țării indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul altei țări -   domiciliați, rezidenți sau turiști. Cei care au dorit să voteze la o secție de votare din străinătate mai aproape de casă au avut posibilitatea să se înregistreze cu această opțiune pe portalul votstrainatate.ro, în această situație aflându-se 38.944 de alegători.

 

Actele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din şcolile militare).

 

Pentru aceste alegeri, în străinătate au fost organizate 835 de secții de votare, lista acestora  putând fi consultată AICI.

 

În premieră la un scrutin prezidențial, alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate au la dispoziție și varianta de a vota anticipat, prin corespondență, pentru această opțiune fiind înregistrați pe portalul votstrainatate.ro un număr de 41.003 cetățeni români.

 

Plicurile cu voturile acestora trebuaue expediate astfel încât să poată fi livrate la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondență până cel mai târziu la data de 7 noiembrie 2019. AEP informează că a început verificarea codurilor de bare imprimate pe plicurile exterioare şi înregistrarea primirii acestora de către birourile electorale pentru votul prin corespondență și de către birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate care îndeplinesc atribuții pentru birourile electorale pentru votul prin corespondență.

 

Majoritatea plicurilor au ajuns deja la destinație și expeditorii au primit din partea AEP mesaje de confirmare. Cei ale căror plicuri nu ajung până la termenul menționat, vor fi notificați și îndrumați să se îndrepte spre cea mai apropiată secție de votare.

 

Prezenţa la vot peste hotare, inclusiv numărul de voturi prin corespondenţă validate, se poate vedea AICI.

 

O altă noutate a alegerilor prezidențiale din acest an o constituie utilizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului, cu precizarea că secțiile de votare din străinătate vor fi dotate cu trei până la nouă tablete, acestea având dublă funcționalitate: scanarea actelor de identitate a votanților și înregistrarea semnăturii electronice a acestora.

 

În țară au fot organizate 18.748 de secții de votare. Votarea în țară are loc duminică, 10 noiembrie 2019, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea de prelungire până la cel mai târziu ora 23:59 pentru alegătorii care se află la sediul secției de votare la ora 21:00, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare.

 

Operațiunile privind numărarea voturilor, inclusiv ale celor prin corespondență, sunt înregistrate video și audio și se desfășoară în deplină transparență, în prezența tuturor membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor acreditate.

 

Președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, le recomandă cetățenilor români din străinătate să nu lase pe ultima zi votul la secțiile de votare, pentru a evita aglomerația și pentru a fi siguri că și votul lor va intra în calcul la alegerea Președintelui României.

 

Campania electorală, care a început în data de 12 octombrie 2019, se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă, 9 noiembrie 2019, la ora 7:00. În cazul organizării unui al doilea tur de scrutin, campania electorală începe la data de 15 noiembrie 2019 și se încheie la data de 23 noiembrie 2019, la ora 7:00.

 

După efectuarea tuturor actualizărilor, situația numărului de alegători valabil  pentru alegerile prezidențiale din data de 10 noiembrie 2019 este următoarea: 

• Numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 18.217.156 de cetățeni; 

• Numărul total al alegătorilor care au dreptul de vot interzis este de 19.215 cetățeni;

• Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 715.752 de persoane;

• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 35.917 cetățeni;

• Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro este de 33.802 cetățeni.

 

AEP precizează că alegătorii care au domiciliul în România și care au optat să voteze în străinătate, atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru votul la o secție de votare, în număr de 63.362, au fost radiați din listele electorale permanente din România pentru acest scrutin. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-07 19:45:00
Vizualizari: 600
TiparesteTipareste