Jurnal românesc - 08.11.2019

jurnal românesc - 08.11.2019 Alegerile pentru preşedintele României sunt în derulare în mai multe ţări. Primii care s-au prezentat la urne au fost românii din Noua Zeelandă, care au votat la secţia din Auckland, singura din această ţară, urmaţi de cei din Australia.

Alegerile pentru preşedintele României sunt în derulare în mai multe ţări. Primii care s-au prezentat la urne au fost românii din Noua Zeelandă, care au votat la secţia din Auckland, singura din această ţară, urmaţi de cei din Australia, care au la dispoziţie 6 secţii de vot. Urnele s-au deschis la ora locală 12.00 se închid la ora locală 21.00, iar primul tur de scrutin se desfăşoară pe durata a trei zile. Sâmbătă şi duminică, 9 şi 10 noiembrie, procesul de vot se reia la ora locală 07.00 şi se încheie la ora 21.00. În fiecare din cele trei zile, programul de vot se poate prelungi până cel târziu la ora 23 şi 59 de minute dacă în secţii sau în afara acestora se mai află oameni care aşteaptă să ajungă la urne. La fel se poate întâmpla duminică, 10 noiembrie, şi la cele 18.748 de secţii organizate pe teritoriul României. Pe buletinul de vot se regăsesc 14 candidaţi la funcţia de preşedinte al României, iar pentru a putea vota românii au nevoie de un act de identitate valabil. 835 de secţii de votare au fost înfiinţate în străinătate pentru acest scrutin. Acestora li se adaugă 3 secţii organizate în teatrele de operaţii unde sunt desfăşuraţi militari români, la Kabul şi Kandahar, în Afganistan, şi în Mali. Ministerul de Externe le recomandă românilor aflaţi în străinătate să se prezinte la vot pe întreaga durată a alegerilor prezidenţiale pentru a se evita aglomerarea în ultima zi. La aceste alegeri s-a putut vota şi prin corespondenţă, procedură pentru care au optat 43.003 conaţionali stabiliţi peste hotare. În diaspora se estimează că trăiesc 5,6 milioane de români, iar MAE a expediat pentru acest tur de scrutin peste 4,5 milioane de buletine de vot. O hartă interactivă a secţiilor poate fi consultată pe site-ul MAE, www.mae.ro. 18.217.156 de români cu drept de vot sunt înscrişi în listele electorale permanente, potrivit Biroului Electoral Central.


Cinci producţii cinematografice româneşti vor fi proiectate în cadrul celei de-a 3-a ediţii a Festivalului Filmului Românesc de la Istanbul, care va începe pe 9 noiembrie. Cele cinci filme sunt "Concertul" de Radu Mihăileanu, care va fi prezentat pe 9 noiembrie, "Moromeţii 2" de Stere Gulea, proiectat pe 14 noiembrie, "Să nu ucizi" de Gabi Virginia Șarga şi Cătălin Rotaru, pe 16 noiembrie, "Pup-o, mă!" de Camelia Popa, pe 21 noiembrie, şi "Coborâm la prima" de Tedy Necula care va rula pe 26 noiembrie. Proiecţiile vor avea loc la sediul Centrului Cultural "Akbank Sanat" cu sprijinul Institutului Cultural Român din metropola turcă. Totodată, regizorul peliculei "Coborâm la prima", Tedy Necula, va susţine o prelegere despre cinematografia românească printr-o paralelă cu cea din Turcia înainte de proiecţia filmului său şi va participa la o sesiune întrebări şi răspunsuri.


Scriitorii români Mircea Cărtărescu și Cristina Vidruțiu sunt prezenţi în acest an pe scena proiectului "Donau Lounge - Literatură şi cultură din ţările dunărene", care se desfăşoară până pe 10 noiembrie la Târgul de carte BUCH WIEN, din Austria. Pe lângă cei doi români, la Viena sunt prezenţi 35 de autori proeminenți din 11 țări dunărene care participă la 22 de evenimente. Cristina Vidruțiu îşi prezintă volumul pentru copii și tineret "În Ţara Minunilor", apărut în limbile română, engleză, slovacă și maghiară, iar Mircea Cărtărescu, romanul "Solenoid", lansat anul acesta şi în limba germană. Proiectul itinerant "Donau Lounge" îşi propune promovarea autorilor europeni și a colaborării culturale dintre ţările dunărene şi a fost prezent în cadrul târgurilor de profil din România, Serbia, Ungaria şi Ucraina. A 12-a ediție a BUCH WIEN, cel mai mare târg de carte din Austria, reuneşte 385 de expozanți şi 575 de autori.


Expoziţia "Electrecord - Romania in Vinyl Covers", dedicată celei mai mari și mai vechi companii de înregistrări audio din România, este deschisă până pe 20 noiembrie la Biblioteca Muntpunt din Bruxelles. Sunt expuse coperți de discuri însoțite de mostre audio din diverse genuri muzicale, cu o atenţie deosebită acordată coperților originale realizate în ultima parte a secolului 20 de artişti vizuali precum Ion Bitzan, Ana Golici, Wanda Mihuleac, Marilena Preda-Sânc și Decebal Scriba. Evenimentul este completat de interviuri video ale artiștilor menţionaţi, dar și amintirile directoarei Electrecord, Cornelia Andreescu și intervenția anecdotică a compozitorului Vasile Șirli, fost director artistic. Manifestarea vizual-muzicală este inclusă în programul Festivalului Internaţional de Arte EUROPALIA România, la care ţara noastră, în calitate de invitat de onoare, pune în scenă peste 250 de evenimente în perioada octombrie 2019 - februarie 2020.


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-08 11:23:00
Vizualizari: 780
TiparesteTipareste