100 de indicații geografice europene vor fi protejate în China

100 de indicații geografice europene vor fi protejate în china Uniunea Europeană și China au încheiat zilele trecute negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea împotriva imitațiilor și a uzurpării a 100 de indicații geografice europene în China și invers - a 100 de indicaţii din China în blocul comunita

Uniunea Europeană și China au încheiat zilele trecute negocierile privind un acord bilateral pentru protejarea împotriva imitațiilor și a uzurpării a 100 de indicații geografice europene în China și invers - a 100 de indicaţii din China în blocul comunitar. În urma acordului, câştigurile comerciale vor fi reciproce şi ambele părţi vor beneficia de produse de înaltă calitate.  


Sistemele de calitate ale Uniunii Europene urmăresc să protejeze denumirile anumitor produse, pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale. Vorbim despre unul dintre cele mai mari succese ale agriculturii europene, sistemele respective având împreună peste 3.300 de denumiri înregistrate ca indicație geografică protejată sau denumire de origine protejată. Pe lângă acestea, aproximativ 1.250 de denumiri din afara Uniunii Europene sunt şi ele protejate în blocul comunitar, în mare parte graţie unor acorduri bilaterale, aşa cum este şi acest acord cu China. Ca valoare, piața indicațiilor geografice din Uniune este de aproape 75 de miliarde de euro, iar împreună, ele reprezintă 15,4% din totalul exporturilor de alimente și de băuturi ale Uniunii.


China este a doua destinație pentru exporturile de produse agroalimentare din Uniunea Europeană, cu o valoare de aproape 13 miliarde de euro pe an. Este, totodată, a doua destinație a exporturilor Uniunii de produse protejate ca indicații geografice, reprezentând 9% din valoarea lor, aici fiind incluse vinurile, produsele agroalimentare și băuturile spirtoase.


Potrivit Comisiei Europene, piața chineză are un puternic potențial de creștere pentru alimentele și băuturile europene, o clasă de mijloc în creștere şi apetenţă pentru produse europene emblematice, autentice și de înaltă calitate. Şi China dispune de un sistem de indicații geografice propriu, bine stabilit, cu specialități pe care europenii le vor putea descoperi acum, în urma acestui acord.


Lista Uniunii Europene a indicațiilor geografice care urmează să fie protejate în China include produse celebre precum Cava, Champagne, Feta, Irish Whiskey, Münchener Bier, Ouzo, Polska Wódka, Porto, Prosciutto di Parma ori Queso Manchego. Dintre produsele chinezești, pe listă se află, de exemplu, pasta de fasole Pixian, ceaiul alb Antji, orezul Panjin sau ghimbirul Anqiu.


Se preconizează că documentul va intra în vigoare înainte de sfârșitul anului viitor. 


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-11 10:30:00
Vizualizari: 511
TiparesteTipareste