Profiluri olimpice: Canotoarea Elisabeta Lipă

profiluri olimpice: canotoarea elisabeta lipă Canotajul românesc a revenit, în ultima vreme, pe poziţii fruntaşe în ierarhia europeană. La Campionatele Europene de săptămâna trecută, de la Lucerna, delegaţia română s-a situat pe locul 4 în clasamentul pe medalii.

Canotajul românesc a revenit, în ultima vreme, pe poziţii fruntaşe în ierarhia europeană. La Campionatele Europene de săptămâna trecută, de la Lucerna, delegaţia română s-a situat pe locul 4 în clasamentul pe medalii. Echipajele tricolore au obţinut, în total, 6 medalii, dintre care una de aur, patru de argint şi una de bronz.


Rezultatele bune din ultima vreme se datorează în principal ambiţiei cu care au evoluat sportivii. O parte din răspundere îi revine însă şi echipei de la conducerea Federaţiei Române de Capotaj, în fruntea căreia se află multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă.


S-a născut la 26 octombrie 1964, în oraşul Siret, din judeţul Suceava. In 1984, la Olimpiada de la Los Angeles, a obţinut primul său aur olimpic, la dublu vâsle, alături de Marioara Popescu. In 1988, s-a întors de la Jocurile de la Seul cu o medalie de bronz şi una de argint. In 1989 s-a remarcat pentru prima dată în probele de simplu, câştigând medalia de aur la Mondialele de la Bled. 


A dominat proba de simplu mai mulţi ani, câştigând şi titlul olimpic, la Barcelona, în 1992. Elisabeta Lipă a intrat apoi în faimosul echipaj feminin românesc de 8+1, care a dominat ani de zile întrecerile continentale, mondiale şi olimpice. Alături de colegele sale, a reuşit să obţină încă trei medalii olimpice de aur, în 1996, la Atlanta, în 2000, la Sydney, şi în 2004, la Atena.


Mai trebuie spus că Elisabeta Lipă a fost desemnată de către Federaţia Internaţională de Canotaj drept Sportiva Secolului XX.


În România, la data de 1 decembrie 2004, ea a primit gradul de chestor de poliţie, echivalent cu gradul miltar de general.


Elisabeta Lipă a activat, pentru o scurtă vreme, şi în plan politico-administrativ. Între noiembrie 2015 şi ianuarie 2017 a a ocupat funcţia de ministru al tineretului şi sportului în Guvernul de la Bucureşti.


www.rri.ro
Publicat: 2019-11-13 11:20:00
Vizualizari: 988
TiparesteTipareste