Strategii pentru finala prezidenţialelor

strategii pentru finala prezidenţialelor PNL şi PSD pregătesc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România.

Pe 24 noiembrie este al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România şi, în această perspectivă, săbiile se ascut pe zi ce trece între cei doi protagonişti care îşi dispută cea mai înaltă funcţie din stat, atingând cote pe alocuri paroxistice, spre deliciul sau, după caz, spre exasperarea opiniei publice. 


Actualul şef de dreapta al statului, Klaus Iohannis, pleacă în cursă cu prima şansă - în turul întâi din 10 noiembrie, el a întrunit circa 37% din opţiunile de vot. Se va confrunta cu fostul premier social-democrat, Viorica Dăncilă, al cărei Guvern a fost demis cu numai o săptămână înainte de primul tur prin moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, formaţiunea lui Klaus Iohannis. 


Contrazicând pariurile privitoare la o posibilă degringoladă a PSD, Viorica Dăncilă s-a clasat a doua în primul act al competiţiei prezidenţiale, cu circa 23 de procente din voturi. O recunoaşte chiar liderul liberal, în prezent premier, Ludovic Orban:  "PSD-ul încă este viu şi periculos. Aşa cum puţină lume s-a aşteptat, candidatul PSD s-a calificat în turul doi. Bătălia continuă şi este importantă mobilizarea fiecărui român." 


Decizia lui Klaus Iohannis însuşi şi a staff-ului său de campanie electorală de a nu participa la nicio dezbatere directă cu Viorica Dăncilă este, însă, surprinzătoare pentru foarte mulţi. Marţi, preşedintele - care a făcut din distrugerea politică a PSD un obiectiv personal declarat - a scris pe o reţea de socializare că nu poate exista o dezbatere cu un candidat al unei formaţiuni care a guvernat împotriva românilor şi care mimează democraţia. Iar liberalii, reuniţi în şedinţă, au promis că şeful statului va fi, în schimb, în dialog cu cetăţenii şi va avea o comunicare prin întâlniri directe cu ei. 


Replica Vioricăi Dăncilă, care în campania electorală pentru primul tur, i-a cerut în repetate rânduri lui Klaus Iohannis să participe la o dezbatere, a venit pe Facebook: "Eu cred că domnul Iohannis se teme de o confruntare cu mine". 


Fostul premier social-democrat a insistat pe ideea unei confruntări directe, pentru că - a spus ea - s-ar demonta, astfel, toate atacurile 'mizerabile' din ultimii ani la adresa ei şi a PSD. Obiectivul social-democraţilor este să câştige prezidenţialele şi, ca atare, reuniţi, marţi seară, în Comitet Executiv Naţional, au decis ca fiecare organizaţie locală să obţină cel puţin 50% plus unu la scrutinul din 24 noiembrie. 


Viorica Dăncilă s-a arătat încrezătoare:  "Eu sunt convinsă că fiecare coleg se va implica pentru că aşa simte şi pentru că aşa crede că le va fi mai bine românilor şi va fi mai bine pentru România." 


Deşi Comitetul Executiv Naţional al PSD a fost convocat pentru chestiuni electorale, nu au lipsit nici o serie de excluderi din partid, într-o dorită mai de mult 'curăţenie de toamnă'. 



www.rri.ro
Publicat: 2019-11-13 12:45:00
Vizualizari: 824
TiparesteTipareste